Van crowdfundingleningen wordt 95% terugbetaald, is de verwachting

Van crowdfundingleningen wordt 95% terugbetaald, is de verwachting
© Pixabay

Financiering via crowdfunding lijkt een gelijkwaardige tegenhanger te worden van zakelijke financiering bij een bank. De 12 grootste crowdfundingplatformen in Nederland, samen goed voor ruim 700 miljoen euro aan leningen, verwachten dat 95% van de crowdfundingleningen volledig zal worden terugbetaald door de ondernemers die op deze manier financiering hebben opgehaald.

Dit concludeert crowdfundingplatform Crowdfundmarkt na bestudering van eigen data.

Op dit moment is bijna 300 miljoen euro (40%) van de lopende leningen afgelost. Een bedrag van 14 miljoen euro (2%) is definitief afgeboekt als gevolg van defaults (faillissementen). De verwachting is dat het definitieve percentage afboekingen op crowdfundingprojecten zal uitkomen op 5%.

Rendement
Op leningen via crowdfunding wordt investeerders gemiddeld 7,7% rente geboden. Het werkelijke netto rendement op een investering via crowdfunding hangt echter o.a. af de kosten die het platform rekent, impact van vertraagde betalingen en de mogelijkheid om gestelde zekerheden uit te nutten. Het totale rendement op een persoonlijke investeringsportefeuille is afhankelijk van van de samenstelling hiervan.

 

Bron: Crowdfundmarkt

GEEN REACTIES