(Findinet) Passieve provisietransparantie bij schade is tijdelijk

De nieuwe Europese richtlijn Verzekeringsbemiddeling wil dat over 5 jaar de hoogte van de provisie actief wordt gecommuniceerd

De voorgestelde wijzigingen van de richtlijn ‘Insurance mediation’ (IMD2) zijn onder meer gericht op het waarborgen van een level playing field voor alle partijen die betrokken zijn bij de verkoop van verzekeringsproducten. Kort door de bocht kan gezegd worden dat alle regels die van toepassing zijn op het intermediair ook gelden voor directe aanbieders.

De richtlijn zou dan ook beter herdoopt kunnen worden in Richtlijn verzekeringsbemiddeling en –verkoop.

De reikwijdte van de richtlijn is dus vergroot. Maar niet alleen directe aanbieders vallen onder de regeling. Datzelfde geldt ook voor andere ‘verzekeringsverkopers’ zoals reisbureaus, autobedrijven etc. Voor hen geldt een verlicht regime en dat is ook in lijn met het proportionaliteitsbeginsel dat de Europese Commissie heeft willen nastreven. De regels zijn zo stringent als voor een doel- of productgroep noodzakelijk is. Zo worden strengere eisen gesteld aan de verkoop of advies van een complex product dan van een reisverzekering.

IMD 2 regelt namelijk het advies, de bemiddeling en de verkoop van alle verzekeringsproducten, van eenvoudige schade- tot en met levensverzekeringen met kapitaalopbouwelementen en andere complexe producten.

Maar de regelgeving beperkt zich niet tot advies, bemiddeling en verkoop. De richtlijn geldt namelijk ook voor personen waarvan de activiteit bestaat in het rechtstreeks of namens een klant of een verzekeringsonderneming helpen bij het beheer en de uitvoering van een overeenkomst, met inbegrip van het professionele beheer van claims, of de deskundige beoordeling van de vorderingen.

Wat Nederland betreft toont de inhoud van de Richtlijn grote overeenkomst met onze Wft en Bgfo zoals die vanaf 2013 luiden.

Ook daarin wordt gestreefd naar een level playing field voor intermediairs en aanbieders. Al lijkt het erop dat de Richtlijn die lijn iets strikter en principiëler toepast door in ieder artikel de bemiddelaar/adviseur en de aanbieder in één adem te noemen. Maar of er werkelijk sprake is van beduidende verschillen met de nationale regelgeving moet nog blijken. Dat hangt af van de invulling van de kaders in de lagere regelgeving.

In de Findiprint een paar van de meest in het oog lopende wijzigingen ten opzichte van de IMD zoals die nu geldt. Daarbij valt op dat de Richtlijn op termijn een einde maakt aan de passieve transparantie met betrekking tot provisie op schadeverzekeringen. Na een periode van vijf jaar (te rekenen na de inwerkingtreding van de nieuwe Richtlijn) moet ook op dat vlak sprake zijn van actieve transparantie.

GEEN REACTIES