NARIM-voorzitter: markt beseft dat verzekeraars te hard van stapel liepen

bron: NARIM

Langzaam lijkt het besef in de markt door te dringen dat verzekeraars met hun extreme premieverhogingen dit jaar te hard van stapel liepen.

Dat signaleert NARIM-voorzitter Adri van der Waart in een terugblik op het afgelopen jaar, te lezen op de website van de beroepsvereniging van risk- en insurance managers. Het vertrouwen tussen risk managers en verzekeraars liep volgens Van der Waart een deuk op door de extreme premieverhogingen ‘waarmee we eigenlijk out of the blue werden geconfronteerd. Vooraf was er niet of nauwelijks overleg over geweest’. Hierbij lijken ook de tekortkomingen in het continuatieproces een rol te hebben gespeeld. NARIM-leden hadden daarnaast het gevoel dat verzekeraars de Covid-crisis aangrepen om met premieverhogingen de eigen buffers te versterken.

Inmiddels ziet Van der Waart de eerste tekenen van een luisterend oor. ‘Er zijn signalen uit de hoek van verzekeraars dat men toch graag met ons in gesprek wil. Nadenken over langetermijnafspraken voor meer evenwicht en rust in de markt. Persoonlijk heb ik goede hoop dat de markt in 2021 in een iets rustiger vaarwater komt.’

Van der Waart geeft toe dit jaar op verschillende momenten een harde toon te hebben gezet. ‘Maar er ontstaat een teneur om weer meer naar elkaar te luisteren. Ook bij het VNAB, het Verbond van Verzekeraars en bij de makelaars. Door de nadruk te blijven leggen op fatsoenlijk overleg, hoop ik dat we duidelijk hebben gemaakt dat iedereen gebaat is bij goede verhoudingen.’ De NARIM-voorzitter stelt dat bij zo’n proces het principe van geven en nemen hoort. Vanuit de kant van de risk managers moet worden erkend dat een harde markt onderdeel van een cyclus is. ‘Daar moeten we mee leren omgaan.’

Vanuit de kant van de verzekeraars en makelaars werd eerder duidelijk dat zij de NARIM wil betrekken bij de evaluatie van de poliscontinuatie 2020/2021 op basis van recent opgestelde richtlijnen. Dit overleg zal in februari 2021 plaatsvinden.

GEEN REACTIES