Reisje naar Olympische Spelen levert NN Schade € 400.000 boete op

Reisje naar Olympische Spelen levert NN Schade € 400.000 boete op
© Pixabay

Een exclusieve reis voor twaalf medewerkers van tussenpersonen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro levert schadeverzekeraar Nationale-Nederlanden een boete van 400.000 euro op.

De reis werd in 2016 georganiseerd door schadeverzekeraar Delta Lloyd, die in 2019 is opgegaan in NN Schade. DL Schade heeft hiermee het provisieverbod overtreden en gehandeld in strijd met de regels voor een passende volmachtbeloning, aldus de Autoriteit Financiële Markten.

De AFM merkt een reis als deze aan als een niet toegestane vorm van beloning. De exclusiviteit van de reis maakt deze op zichzelf al tot een – niet geldelijke – beloning. In dit geval kwam daarbij dat de kosten van de reis wel grotendeels, maar niet volledig werden betaald door de medewerkers. De reis leverde dus ook in financiële zin een beloning op.

De AFM vindt in dit geval een boete van in totaal € 400.000 passend. Op zichzelf is overtreding van het provisieverbod ernstig, maar de AFM heeft bij het bepalen van de boete rekening gehouden met de omstandigheden van het geval. Dat zijn onder meer de relatief geringe omvang van de overtreding en het feit dat het gaat om een reis uit 2016 van DL Schade, terwijl NN Schade aannemelijk heeft gemaakt dat reizen als deze tot het verleden behoren.

Bron: AFM, NN Schade

GEEN REACTIES