Curatoren Conservatrix verkopen bijna helft van obligatieportefeuille

© Pixabay.com

De curatoren van de failliete levensverzekeraar Conservatrix hebben in januari een fors deel van de obligatieportefeuille verkocht. De opbrengst wordt aangehouden op een spaarrekening.

Dat melden de curatoren in het tweede openbare verslag naar aanleiding van het faillissement. Het gaat om een bedrag van 140 mln euro aan obligaties, dat is bijna de helft van de totale obligatieportefeuille. De curatoren maken in dit verband gebruik van de extreem lage rente, wat tot extreem hoge obligatiekoersen leidt. De portefeuille wordt derhalve op de top van de markt verkocht. Daarmee wordt de kans op kortingen voor de polishouders enigszins verkleind. De opbrengst wordt aangehouden op een rekening waar geen negatieve rente wordt gerekend.

Tegelijkertijd is de lange rente sinds februari weer wat aan het oplopen en dat is positief voor de waarde van de technische voorzieningen en het eigen vermogen. Het vermogen is nog flink negatief per eind februari (91 mln euro) maar hoger dan eind 2020 (-103 mln) en helemaal hoger dan eind juni vorig jaar, kort na de afkoop van de herverzekering (-150 mln). Daarnaast heeft Conservatrix vorig jaar weer een winst geboekt (12 mln euro) na een zwaar verlies in 2019 (-200 mln euro), wat een positieve invloed heeft op het eigen vermogen.

Mede hierdoor lijkt het met de kortingen voor de polishouders wat mee te vallen. Eerder werd een korting van dertig procent als onvermijdelijk gezien, nu zou het beperkt kunnen blijven tussen de tien en dertig procent. Verder ligt het proces van de overdracht van de portefeuille van Conservatrix op koers, volgens de curatoren. In het tweede kwartaal kunnen de curatoren waarschijnlijk melden of de overdracht naar een andere verzekeraar mogelijk is.

GEEN REACTIES