VEB: Waarom is verdenking ‘schuldwitwassen’ weggemoffeld in het jaarverslag?

VEB: Waarom is verdenking ‘schuldwitwassen’ weggemoffeld in het jaarverslag?

De Vereniging van Effectenbezitters wil opheldering van ABN AMRO over de informatievoorziening rond het witwasschandaal waarin de bank is verwikkeld. De nieuwe, ernstiger feiten waarvan de bank nu wordt verdacht, staan achterin het jaarverslag over 2020 en zijn niet naar buiten gebracht in een apart persbericht. Veel beleggers hebben het dan ook niet gelezen. Na bekend worden van het nieuws zakte de koers van het aandeel “significant”.

Het was een knap staaltje journalistiek van de Telegraaf. Deze krant wist op 15 maart als eerste te melden dat de verdenkingen van het Openbaar Ministerie tegen ABN AMRO betreffende het overtreden van de Wwft een stuk verder gaan dan eerder gedacht. Behalve o.a. onvoldoende screening van klanten wordt de bank nu ook verdacht van schuldwitwassen: weet hebben van mogelijk criminele activiteiten van klanten, maar hier onvoldoende tegen optreden.

De Telegraaf heeft er vijf dagen over gedaan om de tekst te vinden: “The scope of the investigation includes suspicions of non-compliance with the Wwft, such as having client files in good order, timely reporting of unusual transactions and discontinuing relationships with clients in due time and related suspicions of culpable money laundering (schuldwitwassen)”, staat op pagina 282 van het jaarverslag.

De VEB wil van ABN Amro weten wanneer het OM de bank op de hoogte heeft gesteld van de aanvullende verdenking. “Waarom heeft ABN Amro pas in haar jaarverslag over deze zwaardere verdenking gerapporteerd? Waarom niet eerder? En waarom heeft ABN Amro pas op pagina 282 van haar jaarverslag deze zwaardere verdenking genoemd en dit nieuws niet per (regulier) persbericht bekend gemaakt?”

Daar komt nog iets bij. Het jaarverslag is volledig in het Engels opgesteld. Dit alleen al werpt een drempel op. Ondanks dat onze taal in rap tempo aan het verengelsen is, zijn maar weinig lezers in staat om de toch al gecompliceerde financiële informatie vlot in het Engels te lezen. En ABN AMRO is niet de enige, meer grote ondernemingen doen dit. Wie weet hoeveel informatie er, uit tijdgebrek bij de meeste lezers, verborgen blijft. Wordt het niet tijd voor een verplichting dit soort stukken ook in de moedertaal te publiceren?

GEEN REACTIES