Aegon herverzekert kwart van Nederlandse levenportefeuille

Aegon heeft het langlevenrisico van een deel van de Nederlandse levenportefeuille herverzekerd bij een Canadese herverzekeraar.

Het gaat om Canada Life, dezelfde partij trouwens waar ook Vivat een herverzekeringscontract mee heeft afgesloten. De reden die Aegon aanvoert voor de maatregel is, net zoals bij Vivat, het verbeteren van de solvabiliteitspositie van de Nederlandse tak. In het eerste halfjaar van 2019 was de kapitaalpositie opnieuw weggezakt naar een niveau van slechts 152%. De herverzekering heeft een positief effect op de solvabiliteit per eind dit jaar van ongeveer 10 tot 12 procentpunt.

Het gaat volgens ceo Alex Wynaendts om 12 mrd euro aan verplichtingen waar het langlevenrisico voor wordt herverzekerd. Het zijn niet alleen pensioenen maar bijvoorbeeld ook koopsom- en lijfrentepolissen. De herverzekering heeft geen invloed op de voorwaarden en eventuele garanties voor de polishouders.

De maatregel is een eerste belangrijk signaal dat het Aegon-bestuur de teugels strakker aantrekt bij de Nederlandse tak. Sinds een strategische reorganisatie, eind september, valt Aegon Nederland niet meer onder de Europese divisie, maar rechtstreeks onder de raad van bestuur van de wereldwijde holding. Dit gaat derhalve gepaard met minder zeggenschap over bijvoorbeeld wat te doen met de eigen portefeuille.

Aegon-ceo Wynaendts zegt met de herverzekering kapitaal te willen vrijspelen voor andere onderdelen van het concern. Dit zijn onder meer voor de Amerikaanse activiteiten, die veruit het grootste aandeel vormen in de holding, en (nieuwe) groeimarkten. De Nederlandse tak wordt, met uitzondering van Knab, door de raad van bestuur niet bestempeld als groeimarkt.

GEEN REACTIES