Aantal afgelegde PE-examens historisch laag

copyright Pixabay

Na een zeer rustig voorjaar, waren ook de zomermaanden uitermate stil voor wat betreft het aantal verzekerings- en hypotheekadviseurs dat een PE-examen aflegde.

Dat blijkt uit statistieken van het CDFD. In de periode juni t/m september bedroeg het aantal PE-examens 1.963. Samen met een nog stiller voorjaar komt de eerste helft van de lopende studiejaar (dat loopt van april t/m maart) met 3.345 examens erg laag uit. Het is zelfs het laagste aantal sinds in 2014 met de PE-examens is begonnen.

De lage aantallen lijken een reactie op de zeer drukke maanden januari, februari en maart van 2019. Adviseurs wilden op de valreep nog aan de PE-verplichtingen voldoen van de vorige vakbekwaamheidsperiode. Bijna veertigduizend examens werden in deze maanden afgelegd. Het is derhalve alleszins waarschijnlijk dat de meeste adviseurs het eventjes op z’n beloop laten.

De meeste examens (bijna een derde) kwamen in de periode april-september traditioneel voor de rekening van Schade Zakelijk en net als de afgelopen jaren haalden nagenoeg alle kandidaten (97%) dit onderdeel. Gemiddeld genomen lag het slagingspercentage rond de 85%. Alleen PE Hypothecair Krediet is een matige uitzondering met een percentage van 66%.

Het aantal afgelegde initiële examens kwam in de eerste helft van het lopende jaar uit op 13.887. Dat lijkt in vergelijking met de PE-examens behoorlijk wat, maar het is desalniettemin lager dan in de afgelopen vijf jaar. De meeste examens betroffen de Wft-basismodule. Opmerkelijk is de toegenomen populariteit van de module Zorgverzekeringen bij de initiële examens.

GEEN REACTIES