VIVAT boekt verlies, maar beter onderliggend resultaat na reorganisatie

VIVAT-topman: variabele beloning is niet meer van deze tijd

VIVAT boekte in 2017 een netto verlies van 98 miljoen. Het netto onderliggend resultaat steeg echter licht met 4% tot 168 miljoen euro. Deze toename is vooral te danken aan een fikse daling van de operationele kosten na de reorganisatie. Het verlies (in 2016 boekte het bedrijf nog een winst van 168 miljoen) werd veroorzaakt door een extra voorziening die het bedrijf moest nemen.

Alle productlijnen van het moederbedrijf van o.a. Zwitserleven, Reaal en Actiam, zijn winstgevend. Het premie-inkomen steeg met 17% tot 2,9 miljard, vooral dankzij de overname in maart vorig jaar van de pensioenaanspraken van VPTech, een fonds voor de technische groothandel. Zonder deze overname mee te rekenen, steeg het premie-inkomen met 40 miljoen euro, voornamelijk bij Pensioenen (37 miljoen). Het premie-inkomen bij P&C steeg met 1%, bij Leven bleef het nagenoeg stabiel.

De Solvency II ratio daalde van 175% naar 162%, maar bleef wel boven de interne doelstelling. De afname werd veroorzaakt door een scherpe daling van de Volatility Adjustment, een correctie op de risicovrije rente waarmee de verplichtingen van verzekeraars worden uitgerekend.

De Combined ratio verbeterde van 104.9% in 2016 naar 99.0%.

De totale operationele kosten zijn dankzij de reorganisatie, die in 2016 werd afgerond, gedaald met 8% tot EUR 386 miljoen. De personeelskosten zijn met 24% gedaald ten opzichte van de start van de reorganisatie. VIVAT telt nu nog 2466 FTE’s.

Ron van Oijen, CEO VIVAT verklaarde: “2017 was een belangrijk jaar voor VIVAT. Het was het eerste volledige jaar na een uitgebreide transformatie waarin de personeelskosten met 24% werden verminderd en waarna we ons konden focussen op groei. Deze geslaagde transformatie is terug te zien in onze financiële resultaten en in de positieve ontwikkelingen binnen onze product lines.”

Het moederbedrijf van VIVAT, Anbang, staat sinds enkele weken onder curatele van de Chinese overheid.

Bron: VIVAT

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES