Verzekeraars verliezen terrein op hypotheekmarkt

© pixabay

Verzekeraars die actief zijn op de hypotheekmarkt hebben in het derde kwartaal het marktaandeel flink zien afnemen.

Het aandeel van verzekeraars daalde met 2,5%-punt naar 11,8%, blijkt uit de kwartaalupdate van consultantbedrijf IG&H. Aegon en Sytrus Achmea zagen hun aandeel in de zomermaanden elk met 1,5%-punt dalen, ASR en NN met 0,9%-punt. Vergeleken met het tweede kwartaal daalde Aegon in de ‘top 10’ van plek vier naar plek vijf. NN duikelde drie plaatsen omlaag naar plek 10.

De prestaties staan in schril contrast met het tweede kwartaal toen verzekeraars het erg goed deden. Toen steeg het marktaandeel met 1,3%, waarbij Allianz, Aegon en ASR uitschieters waren. In het tweede kwartaal groeiden verzekeraars vooral bij over- en bijsluiters en in mindere mate bij starters en doorstromers. Het afgelopen kwartaal zakte vooral het aandeel bij starters en doorstromers weg.

IG&H geeft geen verklaring voor de sterke afname. In de afgelopen tijd profiteerden verzekeraars van de telkens lager wordende lange rente. In tegenstelling tot banken, kunnen verzekeraars wel veel langlopende hypotheken aanbieden en veel consumenten kozen daarvoor. Waarom verzekeraars nu opeens marktaandeel inleveren is niet duidelijk. Mogelijk is er een gebrek aan funding vanuit spaarders en vanuit grote beleggers.

Grote winnaars zijn de buitenlandse partijen, in het bijzonder bij de over- en bijsluiters, waar ze een 2,6%-punt hoger marktaandeel haalden. Zo steeg het aandeel van het Belgische Argenta met 1,9%-punt en komt de geldverstrekker de top-10 binnen (plek 9) van grootste partijen. Ook de Nederlandse banken deden het gemiddeld genomen goed, in het bijzonder ING Bank met een groei van het marktaandeel van 0,6%. ABN Amro zag het aandeel dalen, maar intermediairdochter Florius presteerde uitstekend.

GEEN REACTIES