Hypotheekadviseurs halen hogere cijfers dan rest van markt

Hypotheekadviseurs halen hogere cijfers dan de rest van de markt
© Pixabay

Hypotheekadvieskantoren hebben gemiddeld een hogere kwaliteitsrating dan andere financiële dienstverleners. Dat is de hoofdconclusie van de vandaag verschenen ‘MarktflitsenSpecial, Kwaliteitsrating Hypotheekmarkt’ van het RiFD. Binnen de hypotheekadviesmarkt scoren de ketens overall weer beter dan andere hypotheekkantoren.

Twee weken geleden introduceerde het RiFD een nieuw meetinstrument voor financieel dienstverleners. De scores zijn het resultaat van een algoritme, dat wordt gevoed met data uit openbare bronnen. Alle kantoren die zich bezighouden met advies en bemiddeling van financiële producten zijn in kaart gebracht, inclusief een ranking van 1 tot 8.000.

De specialisatie van hypotheekkantoren brengt gemiddeld genomen hogere kwaliteitsratings met zich mee. De gemiddelde rating van een hypotheekadvieskantoor is 7,4 waar de rest van de markt blijft steken op een 7,07. Daar staat tegenover dat bijna een vijfde (18%) van de hypotheekadvieskantoren een onvoldoende scoort (lager dan een 6); bij de rest van de markt is dat ‘slechts’ 13%.

De hypotheekkantoren scoren vooral substantieel beter op het gebied van opleidingen en digitalisering. Voor opleidingen scoort een hypotheekkantoor gemiddeld een 6,99, terwijl de markt exclusief deze kantoren hier gemiddeld 6,22 op scoort. Ook de digi-score is beter: een 6,69 ten opzichte van een 5,71. Een verklaring voor deze hogere cijfers geeft het RiFD niet.

Op de subscore ‘financiële gezondheid’ is er nauwelijks verschil met de rest van de markt: 8,11 versus 8,09, terwijl de ervaringsscore juist significant lager is dan bij andere advieskantoren: 7,94 ten opzichte van een score van 8,36. Hypotheekkantoren bestaan vaak wat korter en hebben doorgaans jongere bestuurders aan het roer.

Aansluiting van een hypotheekkantoor bij een keten zorgt voor een nog beter resultaat. Deze kantoren ontvangen meer ondersteuning op het gebied van digitalisering en scoren daar dus hoger op. Maar ook de scores op het gebied van opleidingen zijn bij de ketens hoger. De franchiseketen met de gemiddeld hoogste kwaliteitsrating (een 8,6) is De Hypotheker.

Ranglijstjes
De top 3 van ‘local heroes’, zelfstandig werkende kantoren die niet zijn aangesloten bij een keten en niet een dochteronderneming zijn van een groot concern, bestaat uit:
1. Excellent Finance Noord-Holland B.V. (Den Helder) met als score een 9,4
2 Specialisten voor Huis- en Hypotheekadvies B.V. (Alphen a/d Rijn)
3 Den Boer Hypotheken en Pensioenen B.V. (Krimpen a/d Lek)

De best scorende ketenkantoren zijn:
1. Financiële Dienstverlening Snel & Partners B.V. (Winterswijk), aangesloten bij HypotheekCompany, met als score een 9,75
2 Hypotheken Info-Centrum Deventer B.V. (Colmschate), aangesloten bij Finenzo
3 Huis & Hypotheek Bloemendaal (Bloemendaal), aangesloten bij Huis & Hypotheek

Generalisten en specialisten
In Nederland is het voor in totaal 5.588 kantoren toegestaan om op basis van hun vakbekwaamheidsdiploma’s te bemiddelen in en te adviseren over hypothecaire kredieten. Niet al deze kantoren zijn op structurele basis actief in hypotheken; een deel ervan brengt zo af en toe een hypotheekadvies uit.

Het RiFD heeft alle kantoren in Nederland ingedeeld naar businessmodel en monitort ook aansluiting van kantoren bij een keten. Zo zijn 542 kantoren aangesloten bij een van de 20 actieve hypotheekadviesketens. Daarnaast zijn er 588 kantoren die hun focus echt hebben liggen op hypotheken, maar die zijn niet aangesloten bij een keten. Zij profileren zich, bijvoorbeeld op hun website, nadrukkelijk als hypotheekkantoor. Daarmee is de markt nog niet volledig in kaart gebracht. Zo positioneren de grotere kantoren – met meer dan 10 FTE – zich vaak als generalist, maar hebben zij vrijwel altijd een of meerdere hypotheekadviseurs in dienst. Deze kantoren rekent het RiFD om die reden ook tot de hypotheekmarkt. In totaal telt het RiFD dus 1.378 hypotheekkantoren.

Bron: RiFD

GEEN REACTIES