Verzekeraars tekenen protocol voor berging beschadigde elektrische voertuigen

Verzekeraars tekenen protocol voor berging beschadigde elektrische voertuigen
© Pixabay

Voor het afwikkelen van zware aanrijdingen waarbij een elektrisch voertuig betrokken is, is vanaf 1 juni een protocol van kracht. Dit is ontwikkeld door Stichting Incident Management Nederland (IMN), het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, bergers en Rijkswaterstaat. Inmiddels hebben ook ruim dertig bergingsbedrijven op het protocol ingetekend, waardoor er nu een landelijk dekkend netwerk is van bergers die elektrische voertuigen met een hoog brandrisico kunnen afvoeren en stallen.

Rijkswaterstaat en het Verbond van Verzekeraars gingen in februari 2020 al in gesprek met betrokken partijen als Brandweer Nederland, de Politie, bergers en de ANWB om na te denken over de brandrisico’s van elektrische voertuigen en de gevolgen voor incidentmanagement. De lithium-ionbatterij die in de meeste elektrische voertuigen zit ingebouwd, kan voor een instabiele situatie zorgen na een stevige botsing. Er kan een heftige brand ontstaan, een thermal runaway, die moeilijk is te blussen en veel giftige rook teweegbrengt. Met steeds meer elektrische voertuigen op de weg wordt het risico op dergelijke branden de komende jaren groter.

Dompelbak
Bergers die bij een zwaar ongeluk met een elektrisch voertuig ter plaatse komen, kunnen onder voorwaarden een zogeheten dompelbak inzetten. Met de dompelbak wordt het voertuig veilig, zonder brandrisico’s, afgevoerd en gestald. Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is het de veiligste manier om accu’s van elektrische auto’s (na een zwaar ongeluk) te bergen. De nieuwe werkwijze moet een veilige berging waarborgen. Het protocol geeft antwoorden op vragen zoals: ‘Wanneer moet een dompelcontainer worden ingezet?’ En: ‘Hoe moet je de container bewaren en afvoeren?’

Aankomend jaar bekijken de alarmcentrales van verzekeraars hoe het protocol in de praktijk werkt en zich ontwikkelt. Na dit jaar volgt een evaluatie en kan er, zo nodig, bijgestuurd worden.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES