Verzekeraars geven tips voor veilig gebruik lithium-ionbatterijen

Verzekeraars geven tips voor veilig gebruik lithium-ionbatterijen
© Pixabay

Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met andere partijen tips opgesteld hoe lithium-ionbatterijen veilig kunnen worden gebruikt. De batterijen worden steeds vaker in apparaten gebruikt, waardoor de kans dat het fout gaat ook toeneemt.

Lithium-ion batterijen zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. Ze zitten o.a. in de opladers van elektrische fietsen, scooters, smartphones en tablets. Bovendien maakt het klimaatakkoord alternatieve energie noodzakelijk en batterijen zijn van grote waarde voor de opslag van energie. Alleen al daarom verwacht het Verbond een verdere toename van buurtbatterijen, e-containers en e-voertuigen.

Maar in dit type batterij zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard penlite batterij. Eind 2017 verschenen berichten in de media over ‘smartphonebranden’, doordat experts steeds vaker de opladers van elektrische apparaten als oorzaak zagen van woningbrand. Of dit nu kwam door het grotere risico dat kleeft aan deze batterijen, of door het sterk toegenomen gebruik ervan werd niet duidelijk, want exacte cijfers ontbreken nog.

Hoe dan ook, het Verbond vindt het belangrijk dat gebruikers de risico’s kennen en zorgvuldig met de batterijen omgaan. Met de tips hoopt het een bijdrage te leveren aan zorgvuldig gebruik van de batterijen, zodat de risico’s zo veel mogelijk beperkt blijven.

Zo wordt o.a. geadviseerd de accu bij voorkeur overdag op te laden, zodat de gebruiker direct in kan grijpen als er iets misgaat en rookmelders te gebruiken in de ruimte waar wordt opgeladen.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES