Verbond: aantal branden veroorzaakt door opladers wordt niet bijgehouden

Verbond: aantal branden veroorzaakt door opladers wordt niet bijgehouden
© Pixabay

Kop van de Telegraaf: ‘Woningbrand komt vaak door accu mobiel’. Diverse media berichtten deze week over ‘smartphonebranden’. Dit omdat schade-experts steeds vaker zien dat opladers van elektrisch apparaten oorzaak zijn van woningbrand. In de Risicomonitor woningbranden van het Verbond van Verzekeraars, die eerder deze week verscheen, wordt geadviseerd om smartphones of tablets niet op te laden als men niet thuis is of ligt te slapen. Ook wordt aangeraden om ‘overladen’ te voorkomen. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Hoe erg het nu echt gesteld is met smartphonebranden valt niet te achterhalen, concludeert NRC Handelsblad. De krant onderzocht de kwestie en ontdekte dat cijfers over het aantal branden veroorzaakt door een oplader ontbreken. NRC haalt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond aan, die stelt dat het ‘logisch’ is dat er meer branden veroorzaakt worden door opladers dan voorheen. “We zijn de afgelopen tien jaar massaal aan de smartphone en tablet gegaan. Die moeten worden opgeladen, en dat ’s nachts doen lijkt handig.” Maar cijfers over het aantal branden veroorzaakt door een oplader ontbreken. Dat wordt niet bijgehouden.

NRC concludeert: “Branden in woningen zijn in de helft van de gevallen terug te voeren op elektrische apparaten. Maar de opladers van mobiel en tablet vormen in elk huis slechts een fractie van de elektrische apparatuur. Cijfers over smartphonebranden ontbreken.”

Bron: NRC Handelsblad

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES