Uitvaartverzekeraar Yarden bevriest waarde naturapolis

Solvabiliteit Yarden opnieuw gekelderd

Uitvaartverzekeraar Yarden bevriest per 2020 de waarde van zo’n 380.000 pakketpolissen met een vaste premie. Deze naturaverzekeringen keren bij overlijden geen geld uit, maar Yarden regelt in dit geval de uitvaart zelf. Vanaf 1 januari volgend jaar komen kostenstijgingen voor rekening van de polishouders.

Yarden neemt deze maatregel uit nood, veroorzaakt door inflatie en sterke kostenstijgingen in de afgelopen decennia. Daarnaast werkten tegenvallende beleggingsresultaten en de lage rente niet mee. Met de strengere Solvency II-regelgeving zijn de polissen op de oude manier niet meer te handhaven.

Directeur René Collé zegt over de aanpassing vanochtend in De Telegraaf: “De pakketverzekeringen komen uit andere tijden, waarin de rente hoger was en uitvaarten nog goedkoper waren. En in de huidige tijd is een vaste premie bijna ondenkbaar.”

In april bleek al dat de solvabiliteit van Yarden tot een alarmerend niveau was gedaald. Bovendien blijkt de verzekeraar meer pakketpolissen te hebben dan gedacht. In 2007 heeft de verzekeraar al geprobeerd pakketpolissen van haar rechtsvoorgangers AVVL en NUVA om te zetten naar een sommenpolis, tot protest van verzekerden. Yarden hanteerde daarom de afgelopen 10 jaar op advies van het Klachteninstituut KiFiD een coulanceregeling. Uit eigen onderzoek bleek in augustus 2018 dat de omzetting van naturapolis naar sommenpolis in 2007 inderdaad niet volgens de polisvoorwaarden heeft plaatsgevonden en dat deze verzekerden nog altijd een naturapolis hebben.

De 380.000 verzekerden die het betreft hebben inmiddels een brief van Yarden ontvangen. De overige polissen (circa 1 miljoen) worden niet aangepast.

GEEN REACTIES