Zilveren Kruis: verlagen collectiviteitskorting slecht idee

Zilveren Kruis krijgt waarschuwing van NZa voor te laat melden poliswijzigingen

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis had het liefst de collectiviteitskorting op zorgverzekeringen op 10% gehouden, maar is wel blij dat collectiviteiten kunnen blijven bestaan.

Dat stelt Jan Willem Evers, commercieel directeur van Zilveren Kruis, in een interview op New Business Radio. Evers vindt de beslissing van Minister Bruins van VWS om de collectiviteitskorting te verlagen van 10% naar 5% jammer. ‘Wij hadden de korting het liefst op 10% gehouden.’ De kortingen worden voor een belangrijk deel toegepast op de zakelijke markt, bijvoorbeeld door een collectieve zorgverzekering af te sluiten voor alle werknemers van een onderneming. Deze zakelijke markt is voor zorgverzekeraars steeds belangrijker geworden om nieuwe innovaties uit te rollen op het gebied van leefstijl en vitaliteit. De kennis die Zilveren Kruis daarmee verzamelt, wordt vervolgens weer toegankelijk gemaakt voor andere verzekerden.

Met de verlaging van de collectiviteitskorting naar 5%, wordt het voor werknemers van een aangesloten onderneming, financieel gezien minder voordelig om mee te doen Dat kan tot minder contracten en minder innovatie leiden. Toch is Evers blij dat collectiviteiten mogen blijven bestaan, omdat je zo beter kunt aansluiten bij een groep met een gezamenlijke zorgvraag of gezamenlijk preventiedoel. ‘Wel zullen we nu nog beter aan werkgevers moeten laten zien waar we als verzekeraar het verschil maken met een collectief contract.’

Voorbeelden van projecten waar Zilveren Kruis actief met een werkgever samenwerkt zijn een ‘stoppen met roken’-programma bij DSM en een beweegprogramma tegen overgewicht ‘afvallen met afspraken’, waaraan meerdere ondernemingen meedoen. Ook is Zilveren Kruis nu bezig met ideeën om de tijd die werknemers zittend achter hun bureau doorbrengen, terug te dringen, een fenomeen dat volgens kenners schadelijker is dan roken. Belangrijk bij zakelijke contracten is verder dat Zilveren Kruis voor werkgevers zorgbemiddeling kan aanbieden. Daardoor kunnen werknemers eerder worden geholpen, waardoor het verzuim bij de werkgever minder lang is, aldus Evers.

Bron: New Business Radio

GEEN REACTIES