AFM-bestuurder: lumpsum-plan pensioenakkoord ‘onverstandig’

copyright Pixabay

Het voorstel om mensen in de tweede of derde pijler de mogelijkheid te geven om 10% van hun opgebouwde pensioen in 1 keer op te nemen is ‘niet verstandig’.

Dat stelde Jos Heuvelman, bestuurder bij de AFM, eerder deze week in Het Financieele Dagblad. Het gaat Heuvelman vooral om het feit dat mensen deze lumpsum vrij mogen besteden. Minister Koolmees gaf bij de toelichting op het voorstel aan dat de betreffende mensen dit naar eigen inzicht kunnen doen, bijvoorbeeld om de hypotheek (deels) mee af te lossen, het huis op te knappen of om een grote reis te maken. AFM-bestuurder Heuvelman vindt het ‘zeker verstandig om de keuzevrijheid beperkt te houden’. De mens is volgens hem nu ‘eenmaal gericht op de korte termijn’.

Heuvelman is overigens niet de enige met kritiek op dit plan. De vakbond VCP (voor overwegend middelbaar en hoger personeel) stelde dat door de opname van het 10%-bedrag, de pensioenuitkering voor veel mensen te laag kan uitkomen. Daarnaast wordt gevreesd dat grootschalig gebruik van de lumpsum-optie de dekkingsgraad van een pensioenfonds onder druk zet en dat heeft weer gevolgen voor wel of niet indexeren. Minister Koolmees laat onderzoek naar dit effect doen.

In het FD-interview geeft Heuvelman verder aan dat toezichthouders de afgelopen tijd er steeds meer van doordrongen zijn geraakt dat de zogeheten ‘homo economicus’ niet bestaat. Mensen/consumenten handelen volgens hem niet altijd rationeel en efficiënt. Het gedrag van mensen is daarmee veel belangrijker geworden bij het beoordelen van risico’s. Heuvelman: ‘Daarom toetsen we bestuurders en doet de AFM veel onderzoek naar consumentengedrag, verkoopkanalen en verkoopinstrumenten.’ Als voorbeeld geeft Heuvelman de zoektocht naar mogelijkheden om klanten te activeren om af te lossen op de aflossingsvrije hypotheek. ‘Wat werkt wel en wat werkt niet? De banken doen de tests; wij kijken mee en delen kennis met ze.’

Bron: FD

GEEN REACTIES