Storm Corrie veroorzaakt ruim 10 miljoen euro schade

Storm Corrie veroorzaakt ruim 10 miljoen euro schade
© Evgeni Tcherkasski, Pixabay

De schade aan gebouwen en auto’s door storm Corrie zal naar verwachting uitkomen op ruim 10 miljoen euro. Dat blijkt uit een eerste schatting van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars.

De eerste storm van dit jaar was vooral merkbaar in de kustgebieden, rondom het IJsselmeer en het Waddengebied. Juist in de kustgebieden is men goed voorbereid op storm waardoor het schadebedrag beperkt bleef, aldus het Verbond.

Hoe groot de schade precies is, hangt nog af van de ingediende claims bij verzekeraars. Het Data Analytics Centre heeft slechts een modelschatting gemaakt, “dus er is geen rekening gehouden met specifieke schades, zoals het losgeslagen schip”. Het Verbond kan ook nog geen regionale schattingen doen.

Vervolgschade

“De storm die afgelopen maandag over ons land raasde, bleek minder zwaar, maar Nederland heeft ook goed geanticipeerd mede dankzij de voorlichting en waarschuwingen door overheidsinstellingen zoals het KNMI en verzekeraars”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. Weurding waarschuwt wel dat er ook vandaag nog sprake is van windstoten door het land. “De ervaring leert dat dat tot vervolgschade kan leiden. Dakpannen die maandag door windstoten zijn losgetrild, bomen die al iets ontworteld zijn of ingescheurde takken kunnen vandaag alsnog afwaaien.”

Goed verzekerd

Nederlanders zijn doorgaans goed verzekerd tegen schade door flinke windstoten, aldus het Verbond. “De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico. Auto’s met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm. Ongeveer twee derde van het wagenpark in Nederland heeft zo’n type verzekering.”

Bijna de helft van alle weerschade in ons land wordt veroorzaakt door storm. Dit blijkt uit de Klimaatmonitor van het Verbond die de jaarlijkse schade weergeeft door extreem weer. Het Verbond wijst er nog eens op dat – op basis van toekomstscenario’s van het KNMI – de verwachting is dat extreme regen, hagel en droogte door klimaatverandering gaan toenemen.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES