Prepaid-verzekering Bundelz maakt tarief persoonsafhankelijk

Bundelz, de prepaid-autoverzekering van Nationale-Nederlanden, stapt af van vaste ‘bundeltarieven’ en verlaagt daarnaast fors het eigen risico.

Een kleine twee jaar geleden introduceerde het innovatielab van Nationale-Nederlanden het product Bundelz, een autoverzekering waarbij je geen maandelijkse premie betaalt, maar een ‘verzekeringsbundel’ koopt per 1.000 gereden kilometers. De bundeltarieven waren door NN vastgesteld op 50 tot 90 euro (afhankelijk van WA of casco en van meer of minder dan 8 schadevrije jaren). Doelgroep is vooral de zogeheten ‘af-en-toe-autorijder’, met bijvoorbeeld 100 km per week. In een analyse concludeerde Findinet begin vorig jaar dat het product op zichzelf goedkoop was, maar het eigen risico van €550 relatief hoog.

Recentelijk heeft Bundelz echter de voorwaarden aangepast. Daarbij valt direct de forse verlaging van het eigen risico naar €150 op. Je moet als verzekerde dan wel met je auto naar een bij NN aangesloten schadeherstelbedrijf. ‘We hebben dit gedaan omdat klanten liever een lager eigen risico willen’, aldus een woordvoerder van Bundelz. ‘Doordat we nu met een persoonlijke bundelprijs gaan werken, kunnen we dit ook realiseren.’

Want dat is de tweede belangrijke aanpassing: in plaats van de vaste bundeltarieven wordt de prijs meer afhankelijk van de persoonlijke situatie. Dat is meer in lijn met de manier waarop de premie van een reguliere autoverzekering wordt berekend, stelt de woordvoerder. ‘We kijken naar persoonlijke gegevens (zoals postcode, geboortedatum en schadevrije jaren) en naar autogegevens (bijv. cataloguswaarde).’ Een korte test laat zien dat je met een ruim tien jaar oude Polo op het Friese platteland veel minder betaalt (verschil van ruim twintig euro per 1.000 km) dan in het centrum van Amsterdam. Het tarief in Friesland komt zelfs flink lager uit dan de oorspronkelijke vaste tarieven, terwijl dit in Amsterdam hoger uitkomt. Een provinciestad als Zwolle komt er precies tussen in.

Andere aanpassingen zijn een verhoging van de maximale cataloguswaarde van €40.000 naar €75.000 en het schrappen van het maximaal aantal kilometers per jaar van 7.000. ‘Je kunt zoveel bundels kopen als je wilt’, licht de woordvoerder toe, ‘maar je bent dan niet meer voordeliger uit vergeleken met een reguliere autoverzekering’. De minimum leeftijd blijft staan op 30 jaar.

GEEN REACTIES