Hoog eigen risico is addertje bij Bundelz

Ooit gepubliceerd op: 14 feb 2018

Let op: onderstaande informatie is verouderd. De voorwaarden zijn aangepast.

De proef met prepaid autoverzekeringen is een succes, zegt initiatiefnemer Nationale-Nederlanden. Maar hoe voordelig is dit eigenlijk?

Bij de prepaidproef, die de naam Bundelz draagt, koopt de polishouder een ‘verzekeringsbundel’ van 1.000 km. Voor een WA-verzekering betaal je daarvoor 50 euro als je meer dan acht schadevrije jaren hebt en 70 euro, bij minder dan 8 schadevrije jaren. Voor een WA-casco verzekering betaal je 20 euro meer per 1.000 km. Als extra optie kan nog een inzittendenverzekering worden afgesloten van 5 euro per 1.000 km.

Maximum
Per jaar mag je als polishouder maximaal 7.000 km rijden. Om dat te controleren, stuurt Bundelz een kilometerteller mee die de polishouder moet installeren. De verzekeraar stelt dat het zich richt op de “af-en-toe-rijder”, die wel een auto heeft maar gemiddeld minder dan 100 kilometer per week rijdt. Mensen die gemiddeld genomen meer kilometers per week rijden, zijn volgens Bundelz goedkoper uit bij een reguliere autoverzekering.

Jaarpremie
Het jaarmaximum van 7.000 km betekent dat je maximaal 7 bundels kunt kopen. Hiervan uitgaand en afhankelijk van de omstandigheden betaal je dan per jaar:
– Voor WA en meer dan 8 schadevrije jaren: 350 euro
– Voor WA Casco een meer dan 8 schadevrije jaren: 490 euro
– Voor WA en minder dan 8 schadevrije jaren: 490 euro
– Voor WA Casco en minder dan 8 schadevrije jaren: 560 euro.

Regulier
Hoe verhoudt zich dit tot reguliere verzekeringen? Een blik op Independer wijst uit, dat bij een WA-verzekering en maximaal 7.500 km er een jaarpremie van zo’n 300 euro per jaar uitrolt (8 schadevrije jaren), met een goedkope uitschieter van 220 euro bij Zekur. Bij een WA-casco verzekering lopen de goedkope opties uiteen van 430 euro tot 490 euro per jaar.

Eigen risico
Maar, en dit is wel een addertje onder het gras, bij Bundelz moet de polishouder rekening houden met een eigen risico van maar liefst 500 euro. In relatie tot de premie is dat erg hoog. Volgens Bundelz is dit nodig om de premie relatief laag te kunnen houden. Bij de reguliere WA-verzekeringen die Independer laat zien, is het eigen risico nul euro en bij casco verzekeringen loopt dit uiteen van 125 tot 350 euro.

Voordelig?
Conclusie: Bundelz is alleen voordeliger wanneer een polishouder maximaal 5.000 km per jaar rijdt en geen schade veroorzaakt. Op zichzelf natuurlijk een aansporing om extra veilig te rijden. Maar een verzekering waar het eigen risico hoger is dan de jaarpremie, straft schade dan wel erg hard af.

GEEN REACTIES