OM tekent hoger beroep aan bij proeftuin verzekeringsfraude

OM tekent hoger beroep aan bij proeftuin verzekeringsfraude
© Pixabay

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat in appèl tegen de beslissing van de rechtbank inzake de proeftuin verzekeringsfraude. De rechtbank oordeelde tijdens de zittingen van 29 oktober jl. dat het OM niet-ontvankelijk is, omdat het opsporingsonderzoek is gedaan door de gedupeerde verzekeringsmaatschappij en niet door het OM zelf. Volgens de rechtbank is dit geen opsporingsonderzoek in de zin van de wet.

Privaat-publieke samenwerking
Het doel van de proeftuin en de zittingen was om met deze zaken een juridisch oordeel te krijgen van de rechtbank over de privaat-publieke samenwerking tussen verzekeraar en Openbaar Ministerie. En meer specifiek: of de dossiervorming door verzekeringsmaatschappijen voldoende en adequaat is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Op basis van deze uitspraken kan de samenwerking tussen OM en verzekeraars worden uitgebreid of aangepast.

Zitting
Tijdens de zitting op dinsdag 29 oktober draaide het om twee zaken met in totaal drie verdachten. Zij werden allen verdacht van verzekeringsfraude. In één van de zaken werden twee Dordtenaren verdacht van het in scène zetten van een auto-ongeluk om zo verzekeringsgeld te incasseren.

Gerechtshof
Volgens het Openbaar Ministerie kan ook binnen het door de rechtbank toegepaste wettelijke kader geconcludeerd worden dat sprake geweest van opsporingsonderzoek in de zin van de wet. Daarom heeft het OM besloten om de zaken aan het Gerechtshof voor te leggen.

Bron: OM

GEEN REACTIES