NHG: tempo verduurzaming moet nog hoger

NHG: tempo verduurzaming moet nog hoger
© Mees Groothuis, Pixabay

Van de ruim 120.000 woningeigenaren die in 2021 een hypotheek met NHG afsloten, financierden ruim 26.000 van hen verduurzamingsmaatregelen mee. Aan de andere kant heeft ongeveer 40 procent van de woningen met een NHG garantie (1,2 miljoen) nog steeds een energielabel D of lager. Kortom, er worden mooie stappen gemaakt, maar het tempo moet omhoog, zegt NHG.

Enorme stijging

Mensen die een hypotheek afsluiten of hun bestaande hypotheek oversluiten of verhogen, mogen verduurzamingsmaatregelen meefinancieren. Van de consumenten die in 2021 een nieuwe hypotheek met NHG afsloten, maakte ruim 21 procent gebruik van die mogelijkheid. Een enorme stijging, want in 2018 lag dit nog op 8 procent. Het zijn echter niet de mensen die een woning kopen, maar vooral de mensen die al een woning hebben en die bij verhogen of oversluiten van de hypotheek extra leenden voor verduurzaming. In 2021 maakte bijna 46 procent hiervan gebruik tegenover 16 procent in 2018.

Stephan van Paridon, van team Duurzaamheid: “We zijn blij met deze ontwikkeling maar meer snelheid is gewenst. Dat is nodig vanuit de afspraken in het Klimaatakkoord, en vooral belangrijk voor bezitters van slecht geïsoleerde woningen die nu veel geld kwijt zijn aan energielasten. We zien graag dat mensen die een woning hebben met een energielabel D of lager altijd energiebesparende maatregelen meenemen als zij de hypotheek gaan oversluiten of verhogen.”

Ongunstige energielabels drukken prijs

De gestegen gasprijzen geven huiseigenaren inmiddels een extra reden om maatregelen te nemen. Minder bekend is dat hypotheekverstrekkers betere voorwaarden bieden, vaak in de vorm van een lagere hypotheekrente, voor woningen met een goed energielabel (A of B). En nog minder woningeigenaren weten dat woningen met een energielabel A, B en C voor een hogere prijs worden verkocht dan woningen met een lager energielabel. Het meest recente onderzoek hiernaar uitgevoerd in 2019 door TIAS Business School laat zien dat ongunstige energielabels (F & G) de verkoopprijs met gemiddeld €15.000 drukken.

Bron: NHG

GEEN REACTIES