Leasesector: ‘Consumentenbond zaait onnodig onrust’

Leasesector: ‘Consumentenbond zaait onnodig onrust’
© Pixabay

De Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) laat de Consumentenbond weten dat zij al lang bezig is een systeem op te zetten om schadevrije jaren van leaserijders bij te houden. Ook roept zij verzekeraars op om, in afwachting van dit systeem, de schadevrijejaren-verklaring van de leasemaatschappijen te accepteren.

Dit naar aanleiding van de oproep van de Consumentenbond aan leasemaatschappijen om zich aan te sluiten bij Roy-data, de centrale database die schadevrije jaren en opslag bij schades bijhoudt.

“De huidige versie van het Roy-data systeem lost het probleem van de leaserijders niet op”, meldt VNA op haar site. “Al vrij snel nadat de autoleasesector toegang kreeg tot het Roy-datasysteem, zo’n drie jaar geleden, werd duidelijk dat er in de huidige versie wordt gewerkt met verouderde schadedata. De gegevens over schadevrije jaren zijn nu pas na opzegging van de verzekering beschikbaar met als gevolg dat het leasecontract al is afgesloten en de verzekeringspremie voor de volgende auto is bepaald op basis van oude informatie. De Stichting EPS, het Verbond van Verzekeraars en de VNA hebben de koppen al bij elkaar gestoken en er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de database waar actieve schadegevallen in worden bijgehouden. Dit heeft echter tijd nodig. De Consumentenbond is hiervan op de hoogte en zaait dus onnodig onrust op dit moment.”

Verzekeraars
Renate Hemerik, directeur VNA, verklaart: “Zodra de nieuwe versie van het Roy-data systeem beschikbaar is, zien we geen enkele reden waarom autoleasemaatschappijen geen gebruik zouden maken van het Roy-data systeem. We nemen als vertegenwoordiger van de branche zeker de verantwoordelijkheid op ons om te kijken wat we op korte termijn kunnen doen. We roepen de verzekeraars bij deze dan ook op om tot die tijd de schadevrije jarenverklaring van de leasemaatschappijen te accepteren, zodat de individuele consument niet de dupe wordt!”

Bron: VNA

GEEN REACTIES