Consumentenbond: ‘Autoleasemaatschappijen moeten schadevrije jaren bijhouden’

Consumentenbond: ‘Autoleasemaatschappijen moeten schadevrije jaren bijhouden’
© Pixabay

Jarenlang schadevrij rijden en toch geen korting krijgen op je autoverzekering. Dat overkomt veel leaserijders. Autoleasemaatschappijen zijn vaak niet aangesloten bij Roy-data, de centrale database die schadevrije jaren en opslag bij schades bijhoudt. Dat moet veranderen, vindt de Consumentenbond.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat slechts vijf (van de 45) leasemaatschappijen aangesloten zijn: Driessen Autolease, Noordlease, LeasePlan, Justlease.nl en Autopermaand.nl. En dan nog worden de schadevrije jaren alleen bijgehouden als de verzekering op naam van de autorijder staat. Hier moet de leaserijder vaak zelf om vragen.

Financieel nadeel
Leaserijders waarvan de schadevrije jaren niet worden bijgehouden, kunnen daar flink nadeel van ondervinden. Schadevrije jaren in leaseauto’s kunnen niet worden opgevoerd bij het naderhand verzekeren van een eigen auto. En ook de schadevrije jaren die vóór de leaseperiode zijn opgebouwd, raken veel leaserijders kwijt. De meeste autoverzekeraars tellen deze namelijk niet meer mee als de automobilist langer dan drie jaar geen eigen autoverzekering had. De meeste autoleasecontracten lopen vier à vijf jaar. Gebruikers van het Autoleasecollectief van de Consumentenbond kunnen overigens wel kortere contracten aangaan, van minimaal 12 maanden.

Oproep
De Consumentenbond roept alle leasemaatschappijen, ook die deelnemen aan het eigen Autoleasecollectief, op om zich aan te sluiten bij Roy-data. Ook vraagt de Consumentenbond aan verzekeraars schadevrije jaren toe te kennen voor zogenoemde leaseverklaringen. In deze verklaringen, die door sommige leasemaatschappijen na afloop van het leasecontract worden gegeven, staat genoteerd of en welke schades er zijn gereden. Verschillende verzekeraars accepteren die nu niet als schadevrije jaren en geven hooguit een no-claimkorting. Een leaseverklaring is geen oplossing voor het vervallen van schadevrije jaren die zijn opgebouwd vóór de leaseperiode.

Bron: Consumentenbond

GEEN REACTIES