Geruisloze aftocht Iptiq van Nederlandse zorgmarkt

Verzekeraar Iptiq neemt na een periode van slechts drie jaar vandaag al weer afscheid van de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt.

De dochter van Swiss Re was vanaf begin 2018 risicodrager van de zorglabels Promovendum, National Academic en Besured en vanaf begin dit jaar van de zorgverzekeringen van het volmachtbedrijf van Aon. Bij de introductie van Iptiq als risicodrager voor zorgverzekeringen in Nederland was de directie nog vol grootste plannen en de cijfers zagen er goed uit. In 2019 groeide Iptiq qua zorgpremie-inkomsten nog met 16% naar 360 mln euro.

De operationele en commerciële uitvoering was in handen van CAK Volmacht. Deze partij liet eerder dit jaar weten dat de afspraken met Iptiq afliepen. Waarom Iptiq zich als risicodrager terugtrekt is onduidelijk. Mogelijk is er een verband met een strategische heroriëntatie bij Swiss Re. Als onderdeel van dit programma wordt Iptiq (dat in meerdere landen actief is) een zogeheten ‘stand alone organisatie’ en dus op enige afstand gezet van de rest van Swiss Re. Ook zijn er aanwijzingen dat Swiss Re Iptiq wil verkopen. Op het vlak van zorgverzekeringen was Iptiq nauw aan Swiss Re verbonden, omdat een groot deel van de zorgportefeuille bij de Zwitserse moeder was herverzekerd.

CAK Volmacht heeft de labels Promovendum, Besured en National Academic ondergebracht bij zorgverzekeraar VGZ. Vanaf 1 januari is VGZ dan risicodrager en zal het ook de uitvoering en zorginkoop verzorgen. Ook de zorgverzekeringen van Aon zitten niet meer bij CAK. Op de website van Aon-dochter IAK is te lezen dat nu wordt samengewerkt met Zilveren Kruis.

Het afscheid van Iptiq trok tot op heden weinig tot geen publiciteit, wat opmerkelijk is omdat het aantal partijen op de Nederlandse zorgmarkt al beperkt is. Oplettende radioluisteraars hadden kunnen vermoeden dat er wat speelde, omdat de welbekende radiocommercials van de zorgverzekering van Promovendum dit jaar ontbraken. VGZ vond het blijkbaar niet relevant om het nieuwe label onder de aandacht te brengen.

GEEN REACTIES