Jaarwisseling: minder vuurwerkbranden, wel talrijke incidenten

Jaarwisseling: minder vuurwerkbranden, wel talrijke incidenten
© Pixabay

De afgelopen jaarwisseling lijkt beheerster te zijn verlopen dan voorgaande jaren. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de eerste meldingen van stichting Salvage, politie en de brandweer. Het aantal branden met de vermoedelijke oorzaak vuurwerk lag beduidend lager dan eerdere jaarwisselingen. Het aantal oproepen voor hulp na brand lijkt volgens een eerste inschatting uit te komen op ongeveer 30% tot 35% ten opzichte van voorgaande jaren.

Niettemin vonden er talrijke incidenten plaats met onder andere materiële schade aan woningen en voertuigen. Volgens de politie vonden opvallend veel autobranden plaats in Midden- en West-Brabant. Het Verbond ziet een zorgelijke, stijgende trend. Algemeen directeur van het Verbond, Richard Weurding: “In onze registratie zien we de afgelopen jaren een flinke toename van het aantal autobranden, ook tijdens oud en nieuw gaan er auto’s in vlammen op. Naast materiële schade, is de impact op het veiligheidsgevoel enorm.”

Ondanks het vuurwerkverbod werd er volop vuurwerk en carbid afgestoken. Grotere incidenten deden zich onder meer voor in Joure en Deventer. In Joure resulteerde het afschieten van een carbidbom in een giertank in behoorlijke schade aan een hotel en een ander pand. In Deventer zorgde het ontploffen van een vuurwerkbom voor grote ravage, waarbij de ramen van twintig huizen uit de sponningen sloegen en verschillende garagedeuren compleet verwrongen zijn. In Rijswijk vond een explosie plaats nadat een caravan met gasflessen in brand was gestoken, de kleding van omstanders vatte hierbij vlam. In Tiel ging bovendien een school goeddeels in vlammen op.

In gemeenten als Den Bosch en Veen was er sprake van maatschappelijke onrust en werden auto’s in brand gestoken, uiteindelijk moest ME worden ingezet. Hulpdiensten, zoals de politie en brandweer, werden dit jaar opnieuw slachtoffer van geweld in tal van gemeenten, zoals in Volendam, Amsterdam, Harderwijk en Almelo.

Een voorlopige inschatting van het totale schadebedrag aan particuliere woningen en auto’s door verzekeraars volgt op 7 januari. De schatting beperkt zich tot particuliere schade aan verzekerde woningen en auto’s. Het is niet mogelijk om op regionaal niveau, zoals bijvoorbeeld per gemeente of provincie, een schatting te doen.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES