Bunq belegt in fonds Venn Hypotheken

copyright Pixabay

Vorige maand onthulde Findinet al dat onlinebank Bunq van plan was in hypotheken te gaan beleggen. Nu is de eerste concrete invulling bekend.

Bunq belegt 100 mln euro in een hypothekenfonds van Venn, aldus een bericht in het Financieele Dagblad vandaag. Het mandaat dat Bunq aan de NN-dochter meegeeft is tamelijk conservatief: er geldt een maximale LTV van 80% en twee derde van de beleggingen moet onder de NHG vallen.

De bank van oprichter Ali Niknam kiest voor deze stap omdat de strategie die tot voor kort werd volgehouden zwaar verliesgevend is. Tot nu toe zette Bunq het spaargeld weg bij de ECB, maar omdat de Europese Centrale Bank al geruime tijd een negatieve rente rekent, kost dit de bank veel geld. Door een deel weg te zetten in hypotheken wordt het verlies enigszins gedempt.

Wel begeeft de bank zich hiermee in een richting waar de bank ook bloot gesteld wordt aan liquiditeitsrisico. Dit was vrijwel nihil met het geld bij de ECB, maar wordt iets groter nu belegd worden in iets minder liquide beleggingen. Dat kan vooral risicovol zijn wanneer spaarders opeens geld weghalen bij Bunq. Niknam had deze stap dan ook liever niet genomen, stelt hij in het FD.

GEEN REACTIES