Aon: lichte daling dekkingsgraden pensioenfondsen

Aon: dekkingsgraden pensioenfondsen dalen in juli

In juli is de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen gedaald van 110% naar 108%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Oorzaak van de afname is een dalende rente. Deze daling volgt op een periode van voornamelijk stijgende dekkingsgraden in de eerste helft van het jaar. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, een gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden, steeg van 101% vorige maand naar 103% nu.

De door Aon bepaalde dekkingsgraad is een gemiddelde. Er zijn dus ook fondsen die een lagere dekkingsgraad hebben. Zo maakte PMT onlangs bekend dat de dekkingsgraad naar een waarde net boven de 100% was gestegen.

Dalende rente, hogere verplichtingen
De waarde van de verplichtingen nam met ruim 4% toe. Aon wijst daar twee oorzaken voor aan: “De rente daalde fors in juli. Per saldo daalde in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste 40 jaar met gemiddeld 20 basispunten. Ook de Ultimate Forward Rate (UFR); de rentecurve waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, daalde door de gefaseerde overgang naar de nieuwe systematiek.”

Positief beleggingsrendement
Het rendement op de totale beleggingsportefeuille was ongeveer 2,5%. Er zijn echter wel grote verschillen te zien tussen de verschillende onderdelen. Er werd een positief resultaat gehaald op aandelen van ontwikkelde markten (2%), vastgoed (ruim 3%) en de vastrentende waardenportefeuille (4%).

Opkomende markten lieten een negatief rendement van bijna 7% zien. Aon: “Opkomende markten hebben door de daling van Chinese aandelen als gevolg van het sterk ingrijpen van de Chinese overheid in met name de technologiesector, maar ook de vastgoed- en onderwijssector, een negatief rendement gerealiseerd. De Chinese overheid heeft meerdere regels opgesteld om de kracht van grote techbedrijven in te perken. Chinese aandelen veerden aan het eind van de maand weer iets op na een oproep tot kalmte van de Chinese staatsmedia.”

Blijf oplettend
Hoewel de gemiddelde dekkingsgraad aan het begin van 2021 nog op 100% stond en eind juni tot 110% was toegenomen, waarschuwt Aon voor te veel optimisme. “De daling van de dekkingsgraad in de maand juli geeft aan hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan en de situatie kunnen doen omslaan”, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions. ”Waakzaamheid is en blijft voor besturen van pensioenfondsen dus geboden.”

Bron: Aon

GEEN REACTIES