André Rouvoet wil eigen risico zorgverzekering beperken tot 650 euro

André Rouvoet wil eigen risico zorgverzekering beperken tot 650 euro
© Marie Cecile Thijs / Wikipedia

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, pleit voor een eigen risico bij de zorgverzekering van maximaal 150 euro, met een maximale vrijwillige verhoging van 500 euro. Deze bedragen golden bij de invoering van de Zorgverzekeringswet. “Dan kom je nooit hoger uit dan 650 euro. Destijds vonden we dat een redelijke grens. Waarom zou die grens nu bijna 900 euro moeten zijn?”

Rouvoet zei dit afgelopen vrijdag in een interview met Radio Eenvandaag. Hij valt daarmee DSW-directeur Chris Oomen bij, die vorige week zijn zorgen uitte over de oneerlijkheid van het al dan niet vrijwillig kunnen verhogen van het eigen risico voor de zorgverzekering.

Solidariteit
André Rouvoet vindt dat de solidariteit tussen zieke en gezonde mensen wordt aangetast door het hoge eigen risico en de mogelijkheid dit verder te verhogen tot 885 euro. “De grondgedachte van een eigen risico is niet verkeerd: dat er geen onnodige zorg wordt verleerd. Dat we van te voren nadenken voor we naar een dokter gaan. Maar naarmate het jaarlijkse eigen risico steeg, raakte dit aan de solidariteit tussen ziek en gezond. Mensen die oud zijn, chronisch ziek of gehandicapt, maken dit bedrag sowieso jaarlijks op. Gezonde mensen hebben de mogelijkheid om een lagere premie te betalen door een vrijwillig verhoogd eigen risico, maar zij niet.”

Bron: Radio Eenvandaag

 

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES