DSW-directeur Oomen wil afschaffing vrijwillig eigen risico zorgverzekering

DSW-directeur Chris Oomen pleit in een open brief aan de minister van VWS voor afschaffing van het vrijwillig verhoogde eigen risico in de zorg van € 385,- naar € 885,-. Het houdt volgens hem een oneerlijke verdeling van zorgkosten in stand. Zonder het vrijwillige eigen risico zou er ruimte zijn de zorgpremie voor iedereen met ruim € 20,-, maar beter nog, het verplicht eigen risico met € 50,- te verlagen, stelt hij.

“Er is geen eerlijke verdeling van de zorgkosten zolang ons verzekeringssysteem voordelen biedt waarop alleen gezonde mensen aanspraak kunnen maken. Wie zich gezond voelt kan door voor een vrijwillig eigen risico te kiezen een aanmerkelijke korting op de zorgpremie krijgen, terwijl de totale zorgkosten door deze korting natuurlijk niet dalen. Het voordeel voor de mensen die van het vrijwillig eigen risico gebruikmaken, wordt betaald door de mensen die daarvan geen gebruik kunnen maken.” Oomen wil een debat over de afschaffing van het vrijwillig eigen risico. “De verdeling van de zorgkosten moet eerlijker en kan ook eerlijker.”

Overigens hanteert DSW voor 2018 zelf nog wel het vrijwillig eigen risico. Dit loopt op tot 875 euro. Wie voor dit maximale eigen risico kiest, krijgt bij DSW een maandelijkse premiekorting van 23 euro. Daarmee geeft DSW zelfs nog meer korting dan de vier grote zorgverzekeringsmerken: Zilveren Kruis en Menzis (beide 20 euro), CZ (17,50 euro) en VGZ (15 euro).

Symbolisch
Zorgverzekeraar DSW verlaagde dit jaar het verplichte eigen risico symbolisch met € 10,-. In de open brief zegt hij over het verplichte eigen risico: “Ons zorgsysteem kost geld, ook als je er geen gebruik van maakt. Ambulances, operatieteams, afdelingen spoedeisende hulp en alle andere zorgprofessionals staan paraat, ook op momenten dat het rustig is. Het beschikbaar hebben van zorg kost veel geld. De algemeen gangbare en op zichzelf misschien nog wel logisch lijkende stelling dat wie geen zorg gebruikt ook geen zorgkosten maakt is daarom onjuist. Ook het gebruik van zorg is noodzakelijk om ons zorgsysteem voor iedereen in stand te houden. Zonder mensen die zorg nodig hebben, kan geen dokter ervaring opdoen, wordt er geen geneesmiddel meer ontwikkeld en staat elke technologische innovatie stil.

“Tegen deze achtergrond is het onlogisch dat mensen die zorg nodig hebben, door het verplichte eigen risico extra worden belast. De beoogde rem op onnodig gebruik van zorg is een blokkade op noodzakelijk gebruik van zorg geworden. Zo is het eigen risico nooit bedoeld. Dagelijks zien wij de voorbeelden van mensen die, zij het met moeite, hun zorgpremie betalen, maar uit vrees voor het eigen risico de zorg mijden.”

Bron: DSW

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

 

GEEN REACTIES