MoneyView: grootbanken gaan spaarrente naar 0% verlagen

copyright Pixabay

Het is een kwestie van tijd voordat de eerste grootbank de spaarrente naar 0% verlaagt, verwacht onderzoeksbureau MoneyView.

Momenteel is Triodos de enige bank met een spaarrekening zonder rentevergoeding. Een aantal grootbanken zitten nu bij een spaarrekening zonder voorwaarden nipt boven de nul procent (0,05%). Wanneer de eerste grootbank de symbolische stap naar 0% zet, zullen de andere grootbanken snel volgen, aldus MoneyView.

Daling
Gemiddeld genomen daalde de spaarrente voor dagelijks opvraagbare tegoeden bij Nederlandse banken in 2017 met ongeveer 40% naar 0,26%. De hoogste spaarrente bieden Regiobank Eigen Huis Sparen en de Combispaarrekening van Demir Halk Bank (beiden 0,55%). Bij deze rekeningen gelden wel beperkende voorwaarden: Eigen Huis Sparen kent opnamekosten en bij de CombiSpaarrekening moet een klant een geldopname 99 dagen van tevoren aankondigen. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bedraagt de hoogste rente op dit moment 0,45%. Deze rente wordt door Anadolubank en LeasePlan Bank vergoed, stelt MoneyView.

Deposito
De rente op lange termijndeposito’s steeg vorig jaar wel. Volgens MoneyView steeg het 1-jaarstarief met tien procent, het tarief voor vijf jaar met 16% en voor tien jaar met 14%. De gemiddelde depositotarieven voor 1, 5 en 10 jaar zijn 0,52%, 0,91% en 1,16%. De hoogste rente voor een deposito van 1 jaar (1,15%) en 5 jaar (2,00%) wordt op dit moment aangeboden door het Tsjechische J&T Banka, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Savedo. De hoogste rente voor een deposito met een looptijd van 10 jaar (2,00%) wordt momenteel aangeboden door de Estse Bigbank.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES