ABN AMRO rapporteert nettowinst van 343 miljoen over derde kwartaal

ABN AMRO rapporteert nettowinst van 343 miljoen over derde kwartaal
© ABN Amro

ABN AMRO sluit het derde kwartaal sterk af. De bank rapporteert een nettowinst van 343 miljoen euro. Dat is lager dan over het tweede kwartaal (393 miljoen euro), maar in elk geval stukken beter dan het eerste kwartaal, toen de bank mede vanwege de witwasschikking à 480 miljoen euro rode cijfers schreef.

De voorziening à 217 miljoen euro die de bank in september heeft getroffen voor consumenten vanwege te veel betaalde rente (eerder was gemeld 250 miljoen euro) deren de bank in elk geval niet.

De hypotheekvolumes namen licht toe door de nog altijd stijgende huizenprijzen, die de hoge aflossingen overstegen. Het marktaandeel nieuwe productie in woninghypotheken schommelt al een jaar rond de 15%. De vraag naar kredieten vertoont tekenen van herstel, aldus CEO Robert Swaak. De hypotheekportefeuille en de portefeuille zakelijke kredieten groeiden licht ten opzichte van het tweede kwartaal.

Het rendement op het eigen vermogen kwam uit op 6,5% (7,8% exclusief CIB non-core). De provisiebaten verbeterden met 19%, maar de druk op de spaarmarges houdt aan. Swaak noemt de ontwikkelingen bemoedigend, maar maakt zich zorgen over het stijgend aantal coronabesmettingen. Hij kondigde aan dat de bank een constructieve dialoog met de toezichthouder voert over potentiële inkopen van eigen aandelen na de publicatie van de jaarcijfers over 2021.

GEEN REACTIES