Aantal verkochte woningen bereikte record in derde kwartaal

Aantal verkochte woningen bereikte record in derde kwartaal
© CBS, Kadaster

In het derde kwartaal van 2017 zijn ruim 61 duizend bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit, blijkt uit het onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Met het recordaantal transacties is een bedrag gemoeid van ruim 16 miljard euro.

Het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal van 2017 was ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder. De verkopen van vrijstaande woningen zijn met bijna 8 procent het sterkst toegenomen. Daarentegen lag het aantal verkochte appartementen bijna 4 procent lager dan een jaar eerder.

Prijsstijging
De gemiddelde prijsstijging op jaarbasis van de bestaande koopwoningen was het hoogst in de provincies Noord-Holland en Utrecht, met respectievelijk bijna 11 en ruim 9 procent. Deze provincies zijn ook de enige twee waar de verkoopaantallen lager zijn dan een jaar eerder. Het aantal verkopen in Noord-Holland en Utrecht lag ruim 8 en ruim 6 procent lager dan een jaar eerder.

Ook de woningen in Zuid-Holland hebben een relatief grote prijsstijging van ruim 8 procent. Het aantal transacties was hier nauwelijks hoger dan een jaar eerder (0,5 procent). In Zeeland en Limburg waren de prijsstijgingen het kleinst.

In drie van de vier grote steden is ook sprake van grote prijsstijgingen en dalende verkoopaantallen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht lagen de prijzen meer dan 10 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2016. Alleen in Den Haag zijn meer huizen verkocht dan een jaar eerder.

Vorige week publiceerde de NVM cijfers over transacties en prijzen. Deze cijfers zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen. Het CBS en het Kadaster baseren hun meting op het aantal akten dat bij het Kadaster wordt geregistreerd.

Bron: CBS

GEEN REACTIES