Aantal miljoenenwoningen daalt met 6,1%

Nederland telt 31.000 miljoenenwoningen in 2013. Een miljoenenwoning is nu gemiddeld 1,3 mln euro waard, 1,1% minder dan vorig jaar.

Calcasa onderzocht de Nederlandse markt van miljoenenwoningen.

Nederland telt 31.000 woningen van 1 miljoen of meer in Nederland. Daarmee is het aantal miljoenenwoningen met 6,1% gedaald het afgelopen jaar. Een miljoenenwoning is nu gemiddeld 1,3 miljoen euro waard. Dit is een waardedaling van 1,1% ten opzichte van vorig jaar. De Groot Haesebroekseweg in Wassenaar is de duurste straat van Nederland met een gemiddelde woningwaarde van 2,3 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.900 euro.

De duurste buurt van Nederland is Aerdenhout-Zuid met een gemiddelde woningwaarde van 1,9 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.100 euro.

10% minder miljoenenwoningen in ’t Gooi en de Vechtstreek

De meeste miljoenenwoningen bevinden zich in de regio Utrecht en Groot-Amsterdam. Daar staan respectievelijk 5.350 en 4.370 miljoenenwoningen. Het grootste aandeel miljoenenwoningen bevindt zich nog steeds in de regio ’t Gooi en de Vechtstreek waar maar liefst 6,1% van de koopwoningvoorraad een miljoenenwoning betreft. In verschillende randwijken van Blaricum, Laren, Bussum, Huizen en Hilversum is het aandeel miljoenenwoningen zeer hoog. Zo bestaat de buurt Crailo in Huizen voor 95% uit miljoenenwoningen en de buurt Flevo voor 83% uit miljoenenwoningen.

In absoluut aantal woningen heeft de grootste daling plaatsgevonden in de regio ’t Gooi en de Vechtstreek. Daar liep het aantal miljoenenwoningen terug van 4.200 in 2012 naar 3.770 in 2013: een daling van 10%. De duurste Corop-regio van Nederland bevindt zich rondom ’s-Gravenhage (1,4 miljoen euro). Het aantal miljoenenwoningen steeg in deze regio met 116 woningen in 2013: een toename van 3,6%.

Grootste waardedaling van 4,4% in de regio Midden-Noord-Brabant

Met een waardedaling van 1,1% zijn de miljoenenwoningen voor het eerst sinds de crisis minder in waarde gedaald dan alle koopwoningen in Nederland (daling 1,9%). De grootste waardedaling heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden in de regio Midden-Noord-Brabant. Daar werden miljoenenwoningen 4,4% minder waard.

De duurste buurten van Nederland

De buurten met de meeste miljoenenwoningen in Nederland bevinden zich in Amsterdam, De Bilt en Blaricum. In het Museumkwartier in Amsterdam staan meer dan 1.000 woningen met een waarde van 1 miljoen euro of meer. Buurten met het grootste aandeel miljoenenwoningen ten opzichte van de koopwoningvoorraad bevinden zich in Bloemendaal, Wassenaar en Huizen. In Aerdenhout-Zuid is 99% van de woningen een miljoenenwoning en betreft de gemiddelde woningwaarde maar liefst 1,93 miljoen euro. Het is daarmee de duurste buurt van Nederland.

De duurste straten van Nederland

De straten met de meeste miljoenenwoningen bevinden zich nog altijd in Amsterdam. Zo telt de Keizersgracht ruim 205 miljoenenwoningen in 2013 met een gemiddelde vierkante meter prijs van 4.750 euro. Op de tweede plek ligt de Prinsengracht met 143 woningen van 1 miljoen of meer en een net iets lagere gemiddelde vierkante meter prijs van 4.650 euro. Pas op de vijfde plek komen we een andere gemeente tegen. In Vinkeveen ligt de Baambrugse Zuwe, ook wel de “Millionaire Mile” genaamd. Deze straat loopt dwars door de Vinkeveense plassen en kent 89 miljoenenwoningen met een gemiddelde vierkante meterprijs van 4.400 euro. De straten met het hoogste aandeel miljoenenwoningen vinden we in Wassenaar. Met een gemiddelde prijs van 2,3 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.900 euro is de Groot Haesebroekseweg de duurste straat van Nederland gevolgd door de nummer 1 van vorig jaar: de Konijnenlaan.

GEEN REACTIES