Aanpak schurkenstreken bij executieveilingen

De NMa heeft handelaren beboet die executieveilingen manipuleerden en daarbij een marktadvies en een handleiding gepubliceerd.

Handelaren veilden na een executieveiling een woning nogmaals op een ‘naveiling’. Vaak voor een hogere prijs. De winst werd vervolgens tussen de betrokken handelaren verdeeld. Het omvangrijke kartelonderzoek dat de NMa in 2009 is gestart met behulp van informatie van de Belastingdienst, is met een serie miljoenenboetes afgerond.

Uit het onderzoek van de NMa is gebleken dat handelaren executieveilingen makkelijk kunnen manipuleren. Een beperkt aantal handelaren domineerde de veiling; buitenstaanders lieten zich weinig zien. Dit komt ook door de risico’s van het kopen van een woning op een executieveiling. Zo kunnen kopers de woningen vaak niet van tevoren bezichtigen en blijken woningen soms nog verhuurd te zijn. Ook zijn de kosten van het veilingproces ondoorzichtig.

De NMa juicht toe dat notarissen inmiddels steeds vaker grotere regioveilingen organiseren. Daar komen meer mensen op af. Dit maakt kartelvorming moeilijker. De NMa verwacht verdere verbeteringen van executieveilingen door een wetsvoorstel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deze wet verlaagt de drempels om een woning op een executieveiling te kopen. Zo moeten potentiële kopers de woning vooraf kunnen bezichtigen en moeten hypotheekhouders (de banken) het huurbeding inroepen (waardoor een zonder toestemming verhuurde woning ontruimd kan worden).

Ook wordt het makkelijker woningen te ontruimen en komen de kosten van de veiling voor rekening van de hypotheekhouder. (zie ook: Internetveiling verplicht bij gedwongen verkoop).

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa, ziet voordelen bij het houden van internetveilingen: “Hierdoor kunnen meer mensen meebieden op een woning, komen betere prijzen tot stand met mogelijk een lagere restschuld voor de huiseigenaar.”

In haar publicatie ‘Marktadvies executieveilingen onroerend goed’ roept de NMa alle betrokkenen op de werking van executieveiling te verbeteren. Om duidelijk te maken wat niet (en wat wel) is toegestaan op executieveilingen heeft de NMa een ‘Handleiding voor handelaren op executieveilingen’ uitgebracht.

GEEN REACTIES