115.000 woningen verkocht in 2012

In het vierde kwartaal was sprake van een koophausse: 34.000 woningen wisselden van eigenaar.

“Dat uitstekende laatste kwartaal heeft de verkopen op de woningmarkt in het afgelopen jaar bijna goed gemaakt”, concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar (voorlopige) analyse van de woningmarkt over het vierde kwartaal van 2012.

In 2012 zijn circa 115.000 woningen verkocht, dat is 4,1% minder dan een jaar daarvoor. De prijzen staan blijvend onder druk, ervaart NVM. Gemiddeld wordt een woning nu voor 207.000 euro verkocht en dat is 6,7% lager dan in 2011. Sinds de kredietcrisis zijn de woningprijzen gemiddeld met 15,9% gezakt.

De vrees bestaat dat de opleving niet structureel is. De invoering van de nieuwe hypotheekregels per 1 januari 2013 heeft veel kopers doen besluiten om in het laatste kwartaal hun slag te slaan.

Aan de andere kant is NVM niet erg pessimistisch. Voorzitter Ger Hukker: ““We zien dat consumenten langzamerhand beginnen te wennen aan de nieuwe situatie. Er is nu meer politieke duidelijkheid over de leencapaciteit van kopers. De regels zijn weliswaar strenger, maar de financiering van een eigen woning is voor de meeste mensen nog altijd mogelijk. Daarbij komt dat er een groot aanbod is van steeds scherper geprijsde koopwoningen. Ondanks de strengere hypotheekregels is de betaalbaarheid goed. Mensen beseffen steeds meer dat je een woning niet puur als beleggingsproduct koopt: het gaat primair om het creëren van een ‘thuis’. Aflossen wordt weer als steeds normaler beschouwd. Het kopen van een woning wordt de komende jaren nog aantrekkelijker nu op de huurmarkt de prijzen naar verwachting een opwaartse lijn gaan vertonen. Bestaande koopwoningen worden interessanter, zeker voor scheefwoners die op flinke extra huurverhogingen kunnen gaan rekenen.”

Veel jonge kopers

Hukker: “Niet alleen starters hebben eind 2012 hun kans gegrepen. Maar ook doorstromers zijn steeds actiever op de markt. Die profiteren namelijk van het feit dat zij kunnen kopen nu jonge starters hun woning hebben gekocht. Er zijn veel relatief jonge kopers op de markt met een gemiddeld tot hoog inkomen. Zij bewijzen maar weer hoe belangrijk starters zijn om de woningmarkt een impuls te geven.”

Volgens Hukker kan de activiteit van starters de gehele markt in beweging brengen. “Er is gelukkig een enorme verhuisbehoefte op de markt, en mensen willen niet altijd langer wachten. Ze beseffen dat het ondanks de moeizame economische situatie belangrijk is om een dak boven je hoofd te hebben van een huis dat is afgestemd op je woonwensen. Keuze is er volop: in het laatste kwartaal kon een potentiële koper kiezen uit ruim 21 woningen.”

GEEN REACTIES