1 op de 3 starters kiest voor Knab

1 op de 3 starters kiest voor Knab

Knab heeft in 2023 een recordwinst geboekt. De bank rapporteerde een nettowinst van € 134 miljoen, dat is een stijging van € 102 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei van het klantenbestand speelt daarbij belangrijke rol.

Het aantal klanten steeg met 12% tot 389.000 in totaal. De groei was het sterkst onder zakelijke klanten; het aantal zakelijke rekeninghouders steeg met 39.000. In 2023 koos één op de drie startende zelfstandigen voor een zakelijke rekening van Knab. Het operationeel resultaat steeg met € 154 miljoen. Die stijging is voornamelijk toe te schrijven aan een groei in renteopbrengsten en hogere fee-inkomsten.

De eerste onlinebank van Nederland focust nadrukkelijk op zzp’ers. De bank wil hen financieel ‘slimmer’ maken. Dat gebeurt via webinars en ook met informatieve artikelen in de ‘Knab Bieb’, die naar eigen zeggen meer dan 2 miljoen keer werden gelezen in 2023.

Hypotheekproduct

Daarnaast blijft de bank zijn dienstenaanbod uitbreiden. Zo kunnen zelfstandig ondernemers sinds 2023 een zakelijke lening aanvragen. Daarnaast werkt de bank achter de schermen aan een hypotheekproduct voor zzp’ers dat later dit jaar moet worden geïntroduceerd.

Boete van DNB

Niet alles gaat goed: in februari dit jaar kreeg Knab een boete van €3 miljoen van De Nederlandsche Bank. De bank is volgens de toezichthouder onzorgvuldig geweest in het beheersen van kredietrisico’s in een gedeelte van de portefeuille consumenten- en mkb-leningen. Het gaat om de periode van 11 februari 2019 tot en met tenminste 25 maart 2022.

Overname door BAWAG Group

Knab is in 2012 opgericht onder de banklicentie van Aegon Bank. Verzekeraar A.S.R. kreeg Knab vorig jaar in de schoot geworpen bij de overname van de Nederlandse activiteiten van Aegon. Knab werd al snel doorverkocht aan de Oostenrijkse BAWAG Group. De afronding van de transactie wordt verwacht in de tweede helft van 2024.

Bron: Knab

GEEN REACTIES