Politie pakt hypotheekadviseurs en makelaars op voor grootschalige fraude

Politie pakt hypotheekadviseurs en makelaars op voor grootschalige fraude
© Zontomaatje, Pixabay

In de regio Amsterdam heeft de financiële recherche vorige week tien personen aangehouden wegens verdenking van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude. De personen zijn allen werkzaam in de makelaardij, bij administratiekantoren en/of als hypotheekadviseurs.

De aanhoudingen werden verricht op negen verschillende locaties in Amsterdam, Almere, Badhoevedorp en Zaandam. Na de aanhoudingen zijn de locaties van de verdachten – vier woningen en vijf bedrijfspanden – doorzocht. Het gaat om een makelaarskantoor, hypotheekadvieskantoren en administratiekantoren.

Ook heeft de politie zeven kluizen in De Nederlandse Kluis doorzocht. Hierbij zijn administratie, contant geld en waardevolle goederen, zoals horloges en sieraden, in beslag genomen.

Politie sluit meer aanhoudingen niet uit

Alle verdachten zijn na een dag weer heengezonden. Maar dat betekent niet dat ze geen verdachten meer zijn, meldt de politie op de eigen website. Het onderzoek loopt nog volop en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Wanneer het onderzoek volledig is afgerond, zal de officier van justitie een afdoeningsbeslissing nemen.

Vervalste inkomensgegevens

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een tip via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) en een melding van een verdachte vastgoedtransactie. Tijdens het onderzoek rees het vermoeden dat de hoofdverdachte in kwestie zich als facilitator bezighield met grootschalige hypotheekfraude. Daarbij zouden vervalste inkomensgegevens, opgepluste jaarcijfers en/of fictieve dienstverbanden zijn gebruikt.

De hoofdverdachte had daarbij een sturende rol en is zelf in bezit van een vastgoedportefeuille. Veel van zijn klanten blijken arbeidsmigranten te zijn. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de aangehouden verdachten.

Bij deze actie werkte de financiële recherche van de Amsterdamse politie nauw samen met verschillende instanties, waaronder het Combiteam van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Vreemdelingendienst van de politie Amsterdam.

Bron: Politie

GEEN REACTIES