Bestuursvoorzitter : “Pensioenfonds geeft geen advies !”

ABP geeft geen advies, WIE DAN WEL ?

DEEL 28 : Insurance Distribution Directory

Bron : Radar.avrotros.nl 
Vervolg op artikel over Nevenverzekeringstussenpersonen

Voor wie de uitzending van RADAR van 8 januari 2018 heeft gemist :
Daarin twee opvallende onderwerpen die betrekking hebben op de financiële dienstverlening :

Nevenverzekeringstussenpersoon verkoopt knollen voor citroenen.

Volgens het persbericht van Minister Hoekstra, moeten verdienmodellen als van de Media Markt in stand worden gehouden.

1) Hoe zit het eigenlijk met de Aanvullende Garantieverzekering van “Nevenverzekerings-tussenpersoon” Media Markt ?
Mediamarkt is één van de vele adressen waar verzekeringen worden aangeboden terwijl men vrijgesteld is van een WFT inschrijving bij de AFM.

Verstand van zaken zeer wenselijk voor je een koe gaat melken ! Dit is namelijk een stier.

Men verkoopt bij MediaMarkt namelijk verzekeringsproducten die deels overbodig zijn omdat de inboedelverzekering, de wettelijke garantie of de fabrieksgarantie de risico’s reeds dekken. Zie hier de zegeningen van Nevenverzekeringstussenpersonen.
Zie tevens onze publicatie van 2 oktober 2017:
Verzekering of verdienmodel ?

.2)  Onrust onder deelnemers ABP Pensioenfonds
Het ABP is Nederlands grootste pensioenfonds. Miljoenen ambtenaren, leraren, agenten en soldaten zijn verplicht bij dit fonds aangesloten. Al die mensen kregen eind vorig jaar een kort bericht dat grote gevolgen kan hebben.
De pensioenregeling van ABP wordt in 2018 namelijk op een aantal punten aangepast. Een van deze wijzigingen kan grote financiële gevolgen hebben voor de partners van ABP-deelnemers.

Wat is Anw-compensatie?
Indien een ABP-deelnemer overlijdt heeft zijn of haar partner mogelijk recht op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Krijgt die partner geen of maar een gedeeltelijke Anw-uitkering van de overheid? Dan vult ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties nu nog aan. Dit wordt ook wel Anw-compensatie genoemd, maar vanaf februari vervalt de Anw-compensatie. Bij overlijden na 31 januari 2018 komen partners niet meer in aanmerking voor Anw-compensatie van ABP.

Wat kun je zelf regelen?
Indien gewenst moet je nu zelf iets regelen voor je partner als aanvulling op het nabestaandenpensioen. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een nabestaandenverzekering. Bij ABP zijn hier geen mogelijkheden voor. Of een aanvullende verzekering nodig is, bepaal je zelf. Dat is namelijk afhankelijk van de financiële situatie van uw partner.

Indien je ernstig ziek bent, kan het overigens lastig zijn om je hiervoor te verzekeren. Daarnaast moet je bij ernstige ziekte ook rekening houden met een hogere premie.

Ben je nu ongeneeslijk ziek en kunt je je daardoor niet verzekeren vóór 1 februari 2018? In dat geval geldt een uitzondering en blijft het recht op Anw-compensatie voor je partner bestaan, aldus het ABP.

Wim uit Haaren kreeg onlangs ook van ABP te horen dat de Anw-compensatie voor zijn vrouw per 1 februari 2018 komt te vervallen. ‘Naast een AOW-gat – mijn vrouw is ruim 6 jaar jonger en heeft geen pensioen opgebouwd – heb ik, of liever: heeft mijn vrouw, bij mijn vroegtijdig overlijden, nu ook te dealen met een Anw-gat. Ineens, plotsklaps, verdampt de volledige Anw-compensatie van € 11.255,64 bruto per jaar.’

Ook pensioenadvocaat Theo Gommer vindt de wijze waarop ABP met haar deelnemers communiceert niet netjes.

Desgevraagd deelt bestuursvoorzitter Wortmann mede dat het ABP
uitsluitend informatie verstrekt, “want het ABP mag geen financieel advies geven“.
De bestuursvoorzitter had natuurlijk kunnen verwijzen naar het professionele adviserende intermediair, maar vermoedelijk heeft zij
zich nog nooit gerealiseerd wat een professionele adviseur eigenlijk doet.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

Een leermomentje voor onze Minister van Financiën.

UITZENDING GEMIST ?  KLIK HIER

GEEN REACTIES