Over de Dader die op het kerkhof ligt

Metaalmoeheid in de schakel van één ketting kan vele levens verwoesten.

Per ongeluk dood
Het doelwit van de schietpartij in Colombia waarbij een Nederlandse toeriste om het leven kwam, was een Braziliaanse drugshandelaar. De 27-jarige Nederlandse uit de provincie Gelderland werd door een verdwaalde kogel geraakt.

Hulpverleners in de rug gestoken door scooter-bestuurder
18 juni 2022: twee incidenten waarbij iemand te hulp schoot nadat een passagier van een scooter was gevallen en waarbij de bestuurder hen met een mes te lijf ging.

Zwaar gewond door dom waagstuk
Een domme 61-jarige vrouw maakte a liggend  foto’s van een zeehond nadat een dierenambulance het dier had geholpen. “Toen de ambulance vervolgens achteruitreed, reed deze over de vrouw heen”, zo vertelde de woordvoerder van de reddingsbrigade te Bloemendaal.

Schade niet te verhalen
Voorbeelden van een situatie waarbij de schade niet verhaalbaar is op de dader/tegenpartij.

Regelmatig zijn mensen het slachtoffer van lieden op wie het verhalen van letselschade onhaalbaar is. Denk dan eens aan de gevolgen van:
– Iemand die met een geweer tekeer gaat in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn;
– Iemand die een ander met een mes te lijf gaat en letsel toebrengt;
– Iemand die in de nachtelijke uren zijn revolver leegt om tegenstanders te bedreigen en
daarbij per abuis een jongeman doodt;
– En fietsongeval dat wordt veroorzaakt door iemand die geen particuliere
aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten;
– Iemand die is doorgereden na een ongeval;

Maar zeker ook:
– Mensen die tijdens een storm getroffen worden door een boom of door rondvliegende
materialen;
– Mensen die letsel ondervinden tijdens een klus in en rond het huis;
– Mensen die blijvend invalide worden als gevolg van een ziekte;
– Mensen die overlijden tijdens een operatie;

Wij hebben een poging gedaan om te registreren waar en wanneer er schietpartijen en steekincidenten plaatsvinden in Nederland. Dat is bijna onbegonnen werk, want dergelijke zaken gebeuren dagelijks overal in het land.

Schadevergoeding traag
Er wordt vaak geklaagd over het feit dat verzekeraars zo traag zijn met het vergoeden van letselschade die ontstaan is na een verkeersongeval of een medische fout. Die kritiek is terecht, maar hoort u dergelijke mensen evenredig klagen als zij zelf de veroorzaker zijn van het ongeval dat hen is overkomen?

Geen zekerheid via aansprakelijkheid

De verzekeringsbedrijfstak dankt haar bestaan aan het leveren van zekerheid. Omdat de overheid dat zo heeft geregeld, leveren de verzekeraars verzekeringen die de veroorzakers van verkeersongevallen beschermen tegen hun wettelijke aansprakelijkheid.

Afschaffen
Is het zo langzamerhand niet de hoogste tijd om die Wettelijke Aansprakelijkheid voor letselschade af te schaffen? Immers : het aantal mensen dat als gevolg van andere oorzaken blijvende lichamelijke schade overkomt, kan ook nergens zijn schade verhalen.

Verzekering met ruimere dekking
Een verzekeringsvorm (sommenverzekering) die al deze zaken wel dekt, kan veel en veel goedkoper worden aangeboden als de wettelijke aansprakelijkheid voor letselschade zou worden afgeschaft.
Dan zijn wij ook af van al dat gezeur over de omvang van het bedrag dat het slachtoffer zou moeten krijgen.

GEEN REACTIES