DNB lijdt opnieuw nederlaag tegen Bunq

DNB lijdt opnieuw nederlaag tegen Bunq

Twee boetes die online bank Bunq kreeg opgelegd door DNB zijn door de rechtbank Rotterdam verlaagd. Daarmee heeft Bunq voor de tweede keer een overwinning geboekt in de strijd over hoe de neobank antiwitwascontroles uitvoert.

Volgens De Nederlandsche Bank is de screening van nieuwe klanten door Bunq niet zorgvuldig genoeg. Bunq doet dit met behulp van data-analyse en kunstmatige intelligentie. Ander bezwaar van de toezichthouder was dat Bunq niet streng genoeg zou zijn in het controleren van politiek prominente personen (PEP’s) – met een grotere kans op omkoping – en het monitoren van bepaalde klanten.

Deel overtredingen geschrapt

Na een jarenlange juridische strijd oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven vorig jaar oktober dat DNB niet heeft bewezen dat deze manier van screenen in strijd is met de wet. Daarop verlaagde DNB de bestuurlijke boete van 900.000 euro tot 375.000 euro. Bunq ging ook daar niet mee akkoord en is dus nu in het gelijk gesteld. De rechtbank Rotterdam heeft de boete verder afgezwakt tot 100.000 euro. De verlaging komt daarmee uit op zo’n 85 procent.

Ook is een deel van de overtredingen waarvan Bunq beschuldigd werd, geschrapt. In het vonnis stelt de rechtbank dat zij de boetes heeft gematigd, omdat “onvoldoende is gemotiveerd dat de aard en de ernst van de overgebleven overtredingen in redelijke verhouding staan tot de hoogte van de uiteindelijk opgelegde PEP-boete”. Daarnaast heeft Bunq volgens de rechtbank onnodig extra kosten moeten maken voor een verplicht extern onderzoek. Bovendien heeft de procedure van DNB te lang geduurd.

Procedures aangepast

Na de kritiek van DNB heeft Bunq haar antiwitwasprocedures aangepast. Maar ook de toezichthouder zelf is er inmiddels van doordrongen dat deze procedures bij banken efficiënter moeten, en dat technologische innovaties daarbij nuttig kunnen zijn.

Bron: Rechtbank Rotterdam

GEEN REACTIES