Aantal faillissementen in EU stijgt

Aantal faillissementen blijft oplopen
© SimonMichaelHill, Pixabay

Het aantal bedrijven dat in het tweede kwartaal van 2023 failliet is gegaan in de Europese Unie is het hoogste in acht jaar tijd. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2023 is er sprake van een toename van 8,4 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die vorige week zijn bekendgemaakt door Eurostat, onderdeel van de Europese Unie (EU) dat is belast met het maken van statistieken.

Volgens het Europese statistiekbureau stijgt het aantal faillissementen al vanaf 2022. Het aantal faillissementen is nu namelijk voor het zesde kwartaal op rij omhoog gegaan. Gemiddeld zijn er dit jaar in de maanden april, mei en juni per land 124 bedrijven failliet gegaan. Frankrijk heeft te maken met het hoogste aantal faillissementen; Nederland ‘scoort’ bovengemiddeld, al is het aantal nog steeds ruim minder dan voor corona.

Vooral de branches horeca (+23,9 procent), transport- en opslagorganisaties (+15,2 procent) en onderwijs, gezondheidszorg en sociale activiteiten (+10,1 procent) hebben in Europa te maken met een stijging van het aantal faillissementen. Ook blijkt uit de cijfers van Eurostat dat Europese retailers steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden vanwege de hogere kosten en de licht dalende vraag.

Eerder dit jaar spraken de kredietverzekeraars Allianz Trade en Atradius al de verwachting uit dat het aantal faillissementen dit jaar flink zal stijgen. Kredietverzekeraar Coface verwacht tevens een verdere stijging, maar wil geen percentage noemen omdat er te veel onzekerheid in de markt heerst en vele (geo-)politieke factoren een rol spelen. Zo verwijst de kredietverzekeraar naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Die was volgens de kredietverzekeraar een jaar voor het uitbreken van de oorlog niet te voorspellen, maar heeft vervolgens wel een enorme impact gehad op vraag en aanbod van energie en de prijzen van grondstoffen. Dit leidde weer tot de enorme inflatie die we tot de dag van vandaag ondervinden, aldus de kredietverzekeraar.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES