Stijgende premies woonverzekeringen door hogere herbouwwaarde

De gestegen (her)bouwkosten van woningen leidt tot flink hogere premies voor woonverzekeringen. Dit laat online prijsvergelijker Pricewise weten na onderzoek.

De verwachte premieverhogingen voor woonverzekeringen zijn volgens de onderzoekers het gevolg van de gestegen prijzen van arbeid en bouwmaterialen. Dit zorgt ervoor dat op dit moment de verzekerde waarde in sommige gevallen lager is dan de kosten van een huis opnieuw bouwen. De herbouwwaarde wordt berekend met een aantal gegevens: het soort woning, het woonoppervlak tezamen met de inhoud (m3) en de aard van de bouw.

Volgens de onderzoekers is het voor huisbezitters van belang verbeteringen of grote aanpassingen aan de woning, zoals een nieuwe keuken, badkamer of bijvoorbeeld zonnepanelen door te geven aan de verzekeraar. Aanpassingen beïnvloeden namelijk de waarde van de woning en vergroten het risico op onderverzekering.

Woonverzekeringen verschillen enorm in premie, zo laat de prijsvergelijkingssite verder weten. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste pakketverzekering, inboedel- en opstalverzekering samen is 237 procent. De goedkoopste pakketverzekering, voor een alleenstaande met een rijtjeswoning in Amsterdam kost € 267 per jaar. De duurste is € 676. Dat is tweeëneenhalf keer zoveel.

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES