Aantal PE-kandidaten stijgt weer

Aantal PE-kandidaten stijgt weer
© Mohamed_hassan, Pixabay

In het laatste kwartaal van 2023 zijn er 3.702 PE-examens afgelegd. Dit is een forse stijging ten opzichte van het tweede en derde kwartaal: toen waren het er 1.285 resp. 1.237. Hoewel het aantal examens vorig jaar dus beneden het gemiddelde lag, is er wel een kentering zichtbaar.

In oktober trok opleidingsinstituut Lindenhaeghe al aan de bel: door de forse daling van het aantal kandidaten vreesde commercieel directeur Edwin Deijs op het laatste moment een piek, met daarbij schaarste aan trainings- en examenplekken. Deijs is dan ook blij met deze kentering. “Het besef is toegenomen dat er niet voor iedereen een plek in een examentraining zal zijn als de branche blijft uitstellen. Dat merken we in ons klantcontact en zien we al terug in de cijfers voor de komende periode.”

Plek reserveren

De branche verwacht nog zo’n 90.000 examens tot aan 1 april 2025, het einde van de huidige PE-periode. Lindenhaeghe heeft voor januari al 30% meer examens gepland staan dan in januari drie jaar geleden, aldus Deijs. Voor de komende maanden geldt hetzelfde beeld. Hij raadt kandidaten aan nu alvast een plek te reserveren voor later in het jaar.

Aantal geslaagden in 2023

Van het totaal aantal afgelegde PE-examens in 2023 is 84,2% van de kandidaten geslaagd. Het aantal geslaagden voor de initiële examens ligt zoals gebruikelijk lager: 52,5% is geslaagd.

Bron: CDFD, Lindenhaeghe

GEEN REACTIES