Lindenhaeghe voorziet stormloop op PE-examens

Lindenhaeghe voorziet stormloop op PE-examens
© ellisedelacruz, Pixabay

Opleidingsinstituut Lindenhaeghe ziet na bestudering van de statistieken van het CDFD een forse daling in het aantal PE-examens in vergelijking met dezelfde periode van de vorige PE-cyclus, en roept de branche op tot actie.

Gedurende de periode van 1 april t/m 30 september 2023 zijn er slechts 2.522 PE-examens afgenomen, ten opzichte van 4.303 PE-examens in dezelfde maanden van de vorige PE-periode. Dit is een afname van ruim 41%. En bij de helft van de PE-modules vallen de slagingspercentages ook nog eens lager uit, zegt Lindenhaeghe-directeur Edwin Deijs.

“Doordat het CDFD geen onderscheid maakt tussen kandidaten die het examen voor de eerste keer maken en kandidaten die een herkansing doen, betekent dit dat er in diverse gevallen sprake is van meerdere examenpogingen per kandidaat. Het daadwerkelijke aantal adviseurs dat hun benodigde PE-certificaten heeft behaald ligt daarmee dus zelfs nóg lager.”

Schaarste van examenplekken

In het derde jaar van elke PE-cyclus worden altijd de meeste examens afgenomen. In deze periode, van 1 april 2021 t/m 31 maart 2022, waren dit er 74.449, ten opzichte van 13.504 in het eerste PE-jaar en 23.763 in het tweede jaar. Als de geconstateerde daling in het aantal PE-examenafnames doorzet, betekent dit dat er minimaal zo’n 10.000 PE-examens extra moeten worden afgenomen gedurende het laatste PE-jaar van deze cyclus.

Deijs: “Ook wanneer wij er als opleider alles aan doen om onze kandidaten tijdens het laatste PE-jaar zo goed mogelijk te faciliteren in hun examenafnames, is er sprake van schaarste in het aantal beschikbare trainings- en examenplekken. Laat staan wanneer er zo’n enorme piek aan examens bij komt. Voor kandidaten gaat dit gepaard met de nodige stress, extra reistijd en onkosten.“

‘Sector staat voor een grote uitdaging’

Opvallend bij deze daling is dat in 2020 de examenlocaties enkele weken gesloten waren in verband met coronamaatregelen, terwijl er nu geen aantoonbare reden is voor de daling van het aantal examens. Lindenhaeghe ziet dan noodzaak om als sector in beweging te komen.

“We roepen organisaties op om onderdeel te zijn van de oplossing, in plaats van bij te dragen aan het probleem. Borg dat je grip hebt op de vakbekwaamheidseisen van je medewerkers en inzicht hebt in welke PE-examens er nog afgelegd moeten worden. Faciliteer je medewerkers vervolgens met studiemateriaal waarmee zij in één keer kunnen slagen en reserveer voor je incompany direct je trainings- of examenmoment. Alleen zo kunnen we samen borgen dat élke adviseur zijn certificering op tijd kan behalen”, aldus Deijs.

Bron: Lindenhaeghe

GEEN REACTIES