Zzp’er wil geen verplicht pensioen

Zzp’er wil geen verplicht pensioen
© Pixabay

Bijna driekwart van de zzp’ers ziet niets in de plannen voor een verplichte pensioenregeling die namens de linkse partijen op de onderhandeltafel in Den Haag liggen. Ze vullen liever zelf een pensioenspaarpot. Toch heeft bijna de helft van de zzp’ers hiertoe nog geen stappen ondernomen. Ook blijkt er een verschil in opvatting tussen de ‘bewuste’ en de ‘gedwongen’ zzp’er.

Dat blijkt uit een onderzoek van Knab onder zo’n 2.500 zzp’ers. In het onderzoek geeft 48% van de ondervraagden aan (nog) geen pensioen op te bouwen. Vooral starters (59%) zijn hier nog niet mee bezig. Bij ondernemers die al langer dan vijf jaar zzp’er zijn, ligt dat percentage met op 43%. Zzp’ers die het wel geregeld hebben, doen dat voornamelijk via een lijfrente (29%), de fiscale oudedagsreserve (26%), een geblokkeerde spaarrekening (20%) en/of via vastgoed (18%). Opvallend is dat 17% aangeeft uitsluitend pensioen op te bouwen via een vrij opneembare spaarrekening.

Te weinig inkomsten
Starters zeggen vooral nog niks voor hun pensioen te hebben geregeld omdat ze te weinig inkomsten hebben, nog deels in loondienst zijn of omdat ze er gewoon nog niet aan zijn toegekomen. Degenen die al langere tijd zzp’er zijn, geven vaak als reden dat ze te weinig geld overhouden om het weg te zetten. Andere veelgenoemde argumenten zijn dat ze pensioenaanbieders niet vertrouwen of zichzelf te oud vinden om het nog te regelen.

Branches
Per branche zijn er duidelijke verschillen. Vooral binnen de sectoren kunst & cultuur heeft 70% zzp’ers nog niets geregeld voor later. In de horeca is dat 61%, in de persoonlijke dienstverlening 61% en in de detailhandel 60%. Binnen de zakelijke dienstverlening, waar vaak meer verdiend wordt, ligt dat percentage met 40% een stuk lager.

Overheidsregeling te algemeen
Ondanks de over het algemeen geringe animo ziet 72% van de ondervraagden dus niets in een verplichting vanuit de overheid. “Ik ben juist ondernemer geworden om dit soort zaken zelf te kunnen regelen”, is het meest genoemde argument. Daarnaast vrezen veel zzp’ers dat een regeling vanuit de overheid te algemeen is en daardoor niet de voordeligste oplossing voor hun specifieke situatie. De 28% die een verplicht pensioen wél ziet zitten, voorziet vooral problemen doordat de meeste zzp’ers het regelen van hun pensioen voor zich uit blijven schuiven. Zij steunen daarom een verplichting, mits die betaalbaar wordt en toegepast op de situatie van de zzp’er. Opvallend: de steun voor een verplicht pensioen is een stuk groter onder zzp’ers die geen pensioen opbouwen (32%) dan onder zzp’ers die wel pensioen opbouwen (24%).

‘Bewuste’ versus ‘gedwongen’ zzp’er
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de enorme variëteit aan zzp’ers. Zo is er een verschil tussen ‘gedwongen’ en ‘bewuste’ zzp’ers: 7% in het onderzoek van Knab, 11% volgens het CBS blijkt ‘gedwongen’ zzp’er. De overheid wil deze groep beschermen en schijnconstructies aanpakken, o.a. door de lasten voor zzp’ers te verhogen om het voor bedrijven zo aantrekkelijker te maken om ze in dienst te nemen. Ander plan is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, die nog steeds op tafel ligt. Onder de ‘gedwongen zzp’ers’ is de animo voor een verplicht pensioen een stuk groter, blijkt uit het Knab-onderzoek: 44% juicht het toe als een pensioenvoorziening voor zzp’ers verplicht wordt gesteld.

Tegenover deze groep staan de zzp’ers die bewust hebben gekozen voor het ondernemerschap en helemaal niet in loondienst willen. Zij zitten niet te wachten op ‘bescherming’ van de overheid en willen behalve een verplicht pensioen ook geen verplichte AOV, zoals al eerder bleek.

Bron: Knab

 

GEEN REACTIES