HDN: in mei minder hypotheken afgesloten maar voor een hoger bedrag

minder hypotheken afgesloten in mei 2021 maar wel voor een hoger bedrag

HDN (Hypotheken Data Netwerk) heeft cijfers over het aantal en de hoogte van de in de maand mei afgesloten hypotheken bekend gemaakt. In deze maand zijn er 36.803 hypotheken gepasseerd. Dat is iets lager dan het aantal van 37.517 hypotheken dat in mei 2020 werd afgesloten. Het volume in euro’s is met 8,6 miljard wel ongeveer gelijk gebleven aan mei vorig jaar. Dat betekent dat het gemiddelde hypotheekbedrag licht is gestegen.

Recordaantal passeringen in 2021
In de eerdere maanden lag het totale volume wel boven dat van 2020. In januari kwam dat door de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar. Veel jongeren hebben de aanschaf van een woning uitgesteld tot na de jaarwisseling omdat starters tot 35 jaar sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer betalen. Volgens HDN is het hogere volume in maart en april te danken aan een daling van de hypotheekrente in februari. Ondanks dat het aantal gepasseerde hypotheken in mei weer wat lager is, zijn in de eerste vijf maanden van het jaar een recordaantal hypotheken gepasseerd.

HDN verwacht dat het aantal gepasseerde hypotheken niet verder zal dalen. Reden hiervoor is dat het aantal hypotheekaanvragen van 48.911 in de afgelopen maand. Dit is iets meer dan het gemiddelde aantal aanvragen in de eerste drie maanden van het jaar.

Verschuiving hypotheekvolume
HDN merkt op dat er in mei een verschuiving heeft plaatsgevonden van het hypotheekvolume tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Ten opzichte van mei 2020 hebben de groepen tot 50 jaar deze maand een iets lager hypotheekvolume afgesloten terwijl in de groepen van 50 tot 60 jaar en 60+ het hypotheekvolume juist iets hoger is geworden.

Bron: HDN

GEEN REACTIES