Zzp’er ontvangt minder uitkering bij autoschade dan particulier

© Pixabay

Zelfstandigen van wie de bestelauto wordt gestolen of total loss raakt, ontvangen een aanzienlijk lagere uitkering van hun verzekeraar dan eigenaren van een vergelijkbare particuliere auto. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyView naar ZZP- & Bestelautoverzekeringen.

Zo vergoeden slechts 4 van de 13 bestelautoverzekeringen in het eerste jaar de nieuwwaarde. Na dat eerste jaar doet geen enkele verzekering dat meer. Bij particuliere autoverzekeringen ligt dat anders: in het derde jaar vergoedt bijna de helft van de verzekeraars nog steeds de nieuwwaarde.

Dit jaar lanceert MoneyView de module ZZP Schadeverzekeringen in de MoneyView ProductManager. Het aantal mensen dat als zzp’er werkzaam is in Nederland neemt elk jaar toe. Volgens cijfers van het CBS waren 1,1 miljoen Nederlanders in 2019 als zzp’er werkzaam, 12% van de totale beroepsbevolking. Het aantal zzp’ers is sinds 2003 met 467.000 toegenomen en is daarmee verantwoordelijk voor driekwart van het totaal aantal zelfstandigen.

Het totaal aantal bestelauto’s op de Nederlandse wegen bedraagt per 1 januari 2020 volgens het CBS 939.801. Een bestelautoverzekering en autoverzekering zijn bijna in alle opzichten vergelijkbaar. De bestelautoverzekering heeft alleen een zakelijk karakter, waar de autoverzekering vooral voor particulieren is bedoeld. Verder verzekeren beide verzekeringen gelijksoortige objecten en is de opbouw van de dekkingen nagenoeg gelijk.

Uitkeringsregelingen verschillen
De uitkeringsregelingen tussen beide verzekeringen verschillen echter wel behoorlijk. Dat is opvallend, vindt MoneyView, aangezien de bestelauto een object is met hoge economische waarde. Naast een aanzienlijk hogere aanschafprijs, stelt de bestelauto zzp’ers in staat om hun beroep uit te oefenen. Een bestelauto kost tegenwoordig gemiddeld rond de €45.000,- terwijl voor personenauto’s gemiddeld €36.000,- moet worden betaald. Kanttekening hierbij is dat een bestelauto die zakelijk wordt aangeschaft, zowel vrijgesteld kan worden van BPM als van BTW, waardoor een lagere waarde wordt gebruikt als basis voor de verzekeringspremie.

Een zelfstandige krijgt met zijn verzekerde bestelauto niet de zekerheid dat wanneer binnen een periode van maximaal 36 maanden na aanschaf van een nieuwe of tweedehands bestelauto, de bestelauto wordt gestolen of total loss wordt verklaard, de betaalde prijs wordt uitgekeerd. Slechts 4 van de 13 bestelautoverzekeringen keert in het eerste jaar de nieuwwaarde uit bij totaal verlies. Na het eerste jaar is er geen enkel product meer dat nog de volledige nieuwwaarde vergoedt. Bij de autoverzekering vergoeden nog 19 van de 43 aanbieders de actuele nieuwwaarde of de aanschafwaarde van de auto bij totaal verlies binnen drie jaar.

Bij een tweedehands voertuig is een soortgelijk beeld zichtbaar. Bij twee bestelautoverzekeringen krijgt de verzekerde nog de aanschafwaarde uitgekeerd bij totaal verlies binnen een jaar. Na het tweede jaar na aanschaf van de tweedehands bestelauto keert geen enkele verzekering meer de aanschafwaarde uit.

Een particulier met een autoverzekering heeft in dezelfde situatie een grote kans wel voor langere tijd de aanschafwaarde uitgekeerd te krijgen. Bij 35 van de 43 verzekeringen wordt de aanschafwaarde vergoed bij totaal verlies binnen een jaar. Zelfs in het derde jaar biedt bijna de helft, 18 van de 43 producten, een uitkering op basis van de aanschafwaarde. De particulier met een autoverzekering is op het gebied van uitkeringsregelingen derhalve aanzienlijk beter bedeeld dan de zelfstandige met een bestelautoverzekering. Bij alle gegevens over de uitkeringsregeling is uitgegaan van een uitkeringsregeling inclusief eventuele optionele verlengingen bij de VC-dekking.

Bron: MoneyView

GEEN REACTIES