Zoektocht naar hypotheek levert stress op

Zoektocht naar hypotheek levert stress op
© Pixabay

De meeste Nederlanders vinden een hypotheek zoeken ingewikkeld en tijdrovend, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van SNS. Vooral jonge huizenkopers en starters ervaren hierbij vaak stress. Geldverstrekkers kunnen deze stress verminderen door hun werkwijze aan te passen aan de oververhitte woningmarkt, merkt De Hypotheekshop op.

In het onderzoek vroeg SNS in september aan ruim 1.000 Nederlanders naar hun ervaring met het zoeken naar een geschikte hypotheek. Zowel doorstromers als starters namen deel. 70 procent van de huizenkopers gaf aan hierbij stress te ervaren. Onder starters is dit zelfs 88 procent. Ter vergelijking: verhuizen en verbouwen leveren met 75 en 69 procent ongeveer evenveel stress op. De zoektocht naar een hypotheek is daarmee spannender dan de vraag of er wel een lening verkregen kan worden en de vraag of het nu wel het juiste moment is om te kopen.

Verschillende rentes en hypotheekvormen
Vooral het vergelijken van verschillende rentes en hypotheekvormen blijkt lastig. 40 procent heeft bovendien geen goed beeld van welke hypotheekverstrekkers er allemaal zijn.

De grootste groep hypotheekzoekers (51%) overweegt zijn of haar huidige bank als hypotheekadviseur. Vooral mensen jonger dan 30 jaar, alleenstaanden en starters doen dit. Op de tweede plek staat de onafhankelijk financieel adviseur (39%), gevolgd door de hypotheekketen (32%).

Tijdgebrek
De juiste hypotheekverstrekker vinden kost met name starters veel tijd. Volgens het SNS-onderzoek zeggen de meeste huizenkopers een week tot een maand nodig te hebben. Starters zijn er langer mee bezig dan doorstromers. Gemiddeld vergelijkt men 3,5 aanbieders om tot een keuze te komen. Maar die tijd hebben veel woningkopers in de huidige oververhitte woningmarkt eigenlijk niet.

Hypotheekshop: geldverstrekkers moeten zich aanpassen
Die stress van consumenten kan deels verminderen wanneer geldverstrekkers zich beter aanpassen aan de oververhitte woningmarkt, merkt Hypotheekshop op in haar Maandmonitor. Het teruglopende woningaanbod in een groot deel van Nederland zorgt ervoor dat steeds meer doorstromers (bijna 70% in september) ervoor kiezen om eerst een nieuwe woning te kopen, alvorens de huidige woning te verkopen. Het kopen van een geschikte woning is op dit moment immers een grotere opgave dan het verkopen van de eigen woning.

Echter, alleen mensen met voldoende spaargeld of overwaarde kunnen deze keuze maken. Mensen met minder geld kiezen er vaak noodgedwongen voor om toch eerst te verkopen. Zij hebben niet voldoende middelen om aan de regels te voldoen die gelden als de huidige woning niet is verkocht, denk aan een lagere overbruggingsfinanciering of een periode met dubbele lasten. In deze situatie is er behoefte aan een hypotheekofferte met een langere geldigheid.

Voorwaarden
Ook in hun voorwaarden zouden geldverstrekkers meer kunnen aansluiten bij de verhitte praktijk, merkt de Hypotheekshop op. Consumenten die niet hun volledige overwaarde kunnen overbruggen en daarom een hogere hypotheek moeten sluiten, zouden erbij gebaat zijn als de bij de uiteindelijke verkoop vrijkomende gelden zonder boete kunnen worden ingelost op de nieuwe hypotheek.

Bron: SNS Bank, Hypotheekshop

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES