Zilveren Kruis gewaarschuwd door NZa voor te laat melden poliswijzigingen

Zilveren Kruis krijgt waarschuwing van NZa voor te laat melden poliswijzigingen

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) omdat het verzekerden te laat heeft geïnformeerd over wijzigingen in de polisvoorwaarden. Bovendien had Zilveren Kruis de wijzigingen niet voorgelegd aan de NZa. De overtreding kwam aan het licht na een handhavingsverzoek.

Het gaat om de polis Basis Exclusief. De zorgverzekeraar maakte op 4 januari 2018 twaalf wijzigingen in de polisvoorwaarden bekend. Deze wijzigingen gingen met terugwerkende kracht in, vanaf 1 januari van dat jaar. Twee van de wijzigingen waren in het nadeel van verzekerden.

De NZa rekent het Zilveren Kruis zwaar aan dat het deze wijziging te laat met haar verzekerden heeft gedeeld. “Het kiezen van een passende polis is geen eenvoudige klus. Als na het afsluiten van zo’n polis de voorwaarden wijzigen, vinden wij het van groot belang dat burgers hier tijdig en duidelijk over worden geïnformeerd. Zo kunnen zij afwegen of de wijziging in de polisvoorwaarden voor hen aanleiding is om over te stappen naar een andere zorgverzekering.”

Zilveren Kruis meldt dat het intern afspraken heeft gemaakt om het proces te verbeteren en herhaling te voorkomen. Volgens de verzekeraar zijn er geen klanten gedupeerd.

Boete
De NZa meldt dat het nu al enkele malen heeft gezien dat zorgverzekeraars belangrijke informatie niet tijdig bekend maken. De autoriteit spreekt haar zorgen hierover uit, “omdat verzekerden moeten kunnen vertrouwen op de polisvoorwaarden van hun zorgverzekeraar. Bij komende overtredingen door zorgverzekeraars zullen wij overgaan tot het opleggen van een bestuurlijke boete.”

Bron: NZa, Zilveren Kruis

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES